Στ.Πέτσας: Εντάσσεται στο «Α. Τρίτσης» το ιστορικό κτίριο Α2 του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

0
56

Eurokinissi

Την ένταξη στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» του ιστορικού κτιρίου Α2 εντός του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σε επίσκεψή του στο δημαρχείο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, έπειτα από σύσκεψη με τον δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, παρουσία και του υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη.

Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε, επίσης, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λύνεται και το χρονίζον θέμα του οικισμού των Μετεώρων.

«Με χαρά ανακοινώνουμε την ένταξη στο πρόγραμμα “Α.Τρίτσης” της πρότασης του δήμου για την αστική αναζωογόνηση, που μέσα εκεί περιλαμβάνει το συγκεκριμένο κτίριο, προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε: «Είναι το πρώτο μεγάλο έργο του δήμου που εντάσσουμε και θα ακολουθήσουν το Δεκέμβριο και άλλα δύο έργα, μας έδωσε την προτεραιοποίηση του ο δήμαρχος».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο δήμος Παύλου Μελά θα είναι έτοιμος να προχωρήσει σε «δημοπράτηση, συμβασιοποίηση και υλοποίηση» των ώριμων αυτών έργων, που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε τέθηκε και το θέμα του οικισμού των Μετεώρων, το οποίο ο κ. Καλαφάτης είχε προωθήσει ως αναπληρωτής υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος το 2012 και συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί λύση, η οποία και θα επιτρέψει και στο δήμο να προχωρήσει με τις κατάλληλες αστικές παρεμβάσεις και θα ωφεληθούν από αυτήν και «πεντακόσιες οικογένειες». Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ήδη το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής έχει ενταχθεί στον αστικό ιστό και έχουν γίνει και υποδομές, δημόσια κτίρια, σχολεία, εκκλησίες, κ.ά. Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχει ευρεία διακομματική συναίνεση και είναι πλέον ώριμο να δοθεί λύση.

«Δεσμεύτηκα στο δήμαρχο, μετά από συνολική προετοιμασία που έχει γίνει σε επίπεδο κυβέρνησης και με τα συναρμόδια υπουργεία και με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και με τον υπουργό Επικρατείας ότι θα δοθεί λύση σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σίγουρα εντός του χρόνου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Άρα, ένα θέμα που ταλανίζει για πάρα πολλά χρόνια την περιοχή θα λυθεί. Η δέσμευση μας είναι τέτοια θέματα να τα βλέπουμε συνολικά, όχι αποσπασματικά και να δίνουμε τις δέουσες λύσεις, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το μέλλον. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που συζητήσαμε για το μέλλον της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, που είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη και νομίζω τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα θέματα να ξαναπούμε».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν δείχνουν «το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ουσιαστική αναβάθμιση ολόκληρης της Δυτικής Θεσσαλονίκης και φυσικά του δήμου Παύλου Μελά» και σημείωσε: «Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια γιατί είναι χρέος της πολιτείας να δώσουμε στους ανθρώπους μιας μεγάλης περιοχής της πόλης μας, αυτό που δικαιούνται. Και αυτό θα το κάνουμε μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα και θα το βλέπουν μπροστά στα μάτια τους οι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Καλαφάτης ζήτησε, επίσης, από το δήμο να έχει όσο γίνεται πιο γρήγορα έτοιμες τις απαραίτητες μελέτες, ώστε τα έργα τα οποία κρίνονται ως ώριμα να προωθούνται και να εξασφαλίζουν άμεση ένταξη και χρηματοδότηση, προκειμένου η γρήγορη υλοποίηση τους να αναβαθμίζει την καθημερινότητα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Με χαρά είδαμε την κυβέρνηση να αγκαλιάζει το πρότζεκτ του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά, μέσα από τις προτάσεις που κάναμε στο πρόγραμμα “Α.Τρίτσης”, στο πλαίσιο της αστικής αναζωογόνησης» δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και προσέθεσε:

«Αυτό σημαίνει ότι ανακατασκευάζεται πλέον το εμβληματικό κτίριο του πρώην στρατοπέδου, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση μπορούμε να δημοπρατήσουμε το κτίριο και μέσα στο 2022, παράλληλα με την ανάπλαση του πάρκου, να ανακατασκευάζεται και αυτό».

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά ανέφερε κι άλλα έργα τα οποία προωθούνται για την ανακύκλωση, την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου, τον προσεισμικό έλεγχο, αλλά και θέματα που αφορούν όλη τη δυτική πλευρά της πόλης, όπως το μετρό, το ογκολογικό νοσοκομείο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λύση που δρομολογείται στο θέμα των Μετεώρων.

Στη σύσκεψη παρενέβη και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος ανέφερε ότι, για πολλά χρόνια, η δυτική πλευρά της πόλης ήταν η λιγότερο ευνοημένη σε παρεμβάσεις και σε έργα από την πολιτεία και τόνισε ότι ήρθε η ώρα και οι κάτοικοι της, να δουν τη ζωή τους να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται, μέσα από τα έργα που δρομολογούνται και άλλα τα οποία είναι απαραίτητα για την περιοχή.

Πηγή: thepresident.gr