Α.Γκουτέρες: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «στιγμή κινδύνου»

0
91

ΑΠΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «στιγμή κινδύνου», καταγγέλλοντας εκ νέου τις «παραβιάσεις» που διαπράττει η Μόσχα εναντίον του Κιέβου, το οποίο κάλεσε, από την πλευρά του, τη Ρωσία να «αποσύρει τα στρατεύματά της» και να «σταματήσει να αποσταθεροποιεί» την περιοχή.

«Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «ανεξαρτησία» των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, κι ό,τι ακολούθησε, αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και δεν συνάδει με τις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Παίρνοντας τον λόγο μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. «Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ προβλέψει και δεν προβλέπει καμία στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς», τόνισε.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τον ΟΗΕ «απτές και ταχείες ενέργειες» για να σταματήσει η κλιμάκωση που τροφοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία και οι στρατιωτικές ενισχύσεις της.

«Η αρχή ενός πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία θα είναι το τέλος της παγκόσμιας τάξης όπως εμείς τη γνωρίζουμε», προειδοποίησε ο Κουλέμπα, ζητώντας από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Πρέπει η Ρωσία να ξαναβρεί το μονοπάτι της διπλωματίας», να «αποσύρει τα στρατεύματά της, να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή», σημείωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

«Θέλουμε την ειρήνη!», είπε στο τέλος της ομιλίας του, που καταχειροκροτήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σημερινή Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι μια ετήσια συνεδρίαση σχετικά με τα «ουκρανικά εδάφη που έχουν προσωρινά καταληφθεί», η οποία οργανώνεται μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Για το ενδεχόμενο 5 εκατομμυρίων προσφύγων προειδοποίησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ

Η σύρραξη που θα πυροδοτούσε η Ρωσία με την Ουκρανία θα μπορούσε να μεταφραστεί από «μια νέα προσφυγική κρίση», με «έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους», προειδοποίησε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση, μία από τις σημαντικότερες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος, με έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους από τον πόλεμο που επέλεξε η Ρωσία και την πίεση που ασκεί στους γείτονες της Ουκρανίας», επισήμανε.

«Καθώς η Ουκρανία είναι μία από τους μεγαλύτερους παρόχους σιταριού παγκοσμίως, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια έκρηξη των τιμών των διατροφικών προϊόντων και να οδηγήσουν σε μια πείνα ακόμη πιο απεγνωσμένη σε περιοχές, όπως η Λιβύη, η Υεμένη και ο Λίβανος», τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Δύο μέρες έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να κάνει πίσω.

«Βρισκόμαστε στο 2022» και «δεν θα επιστρέψουμε σε μια εποχή αυτοκρατοριών και αποικιών ή στην ΕΣΣΔ», είπε η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Στον αντίποδα, ο Ρώσος ομόλογός της στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε πως η κατάσταση σήμερα είναι αποτέλεσμα του «πραξικοπήματος του 2014», που οδήγησε σε μια αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, το Κίεβο διεξάγει μια «καταστολή» σε βάρος της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ουκρανία, κατήγγειλε, αναφέροντας σε μια πρώτη στον ΟΗΕ τον όρο «γενοκτονία», που είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία δράσης του Κιέβου προς όφελος του ανατολικού τμήματος της χώρας ώθησε «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» να φύγουν προς τη Ρωσία.

Πηγή: thepresident.gr