Ποια είναι η Ελιζαμπέτα Μπελόνι, η οποία προβάλλει ως «φαβορί» για την προεδρία Ιταλίας

0
389

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η επικρατέστερη υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την στήριξη της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, είναι η Ελιζαμπέτα Μπελόνι, νυν υπεύθυνη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Η Μπελόνι γεννήθηκε πριν από 63 χρόνια στη Ρώμη. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης και από το 1985, στα 27 της χρόνια, ξεκίνησε την καριέρα της στο διπλωματικό σώμα της χώρας.

Μετά από επαγγελματική εμπειρία σε πολλές ιταλικές πρεσβείες, το 2004 ανέλαβε επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Από το 2008 μέχρι το 2012 ήταν διευθύντρια του τομέα συνεργασίας και στήριξης των χωρών υπό ανάπτυξη, ενώ το 2016 επιλέχθηκε ως γενική διευθύντρια του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Μάιο του 2021, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από την Ελιζαμπέτα Μπελόνι να αναλάβει γενική διευθύντρια των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών.

Ήταν παντρεμένη με τον Ιταλό πρέσβη Τζόρτζιο Τζακομέλι, ο οποίος πέθανε το 2017. Σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα, πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας.

Μέχρι τώρα, Λέγκα και Πέντε Αστέρια δείχνουν να τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας αυτής. Μέρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, έκανε γνωστό ότι είναι κάθετα αντίθετο στη συγκεκριμένη λύση.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί τέλος αν, ως έκπληξη της τελευταίας στιγμής, μπορεί να προβάλει και πάλι το όνομα του νυν προέδρου της Δημοκρατίας, του Σέρτζιο Ματαρέλα, για μια δεύτερη θητεία.

Στην έκτη ψηφοφορία, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε στη βουλή, οι αποχές έφτασαν τις 443, ενώ 340 βουλευτές και γερουσιαστές, ψήφισαν τον πρόεδρο Ματαρέλα. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι μέχρι τώρα ο Ιταλός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί πρόταση για μια δεύτερη θητεία.

Πηγή: thepresident.gr