Ν.Αναστασιάδης για Ουκρανικό: Η Κύπρος στηρίζει μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

0
157

ΑΠΕ

Η Κύπρος είναι εξ αυτών που στηρίζουν και υποστηρίζουν μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, προσερχόμενος στο Θέατρο του ΘΟΚ για την τελετή απονομής των Βραβείων ΘΟΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, και ερωτηθείς πώς μεταφράζει αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι «δεν μεταφράζω ή δεν θέλω να μεταφράσω τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, είναι γνωστή η πολιτική της Άγκυρας, του επιτήδειου ουδέτερου.

Εκείνο που παρατηρώ με λύπη είναι τη στάση των όσων έχουν συνασπιστεί και βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης ενάντια στον πόλεμο. Δηλαδή, ενώ αποφασίζει η ΕΕ και όχι μόνο, την επιβολή κυρώσεων, παρακολουθούν με απάθεια τα όσα η Τουρκία, δυστυχώς, πράττει μη υλοποιώντας την οποιαδήποτε κύρωση, με την ανάπτυξη της θεωρίας ότι δεν είναι κυρώσεις οι οποίες επεβλήθησαν από τον ΟΗΕ. Είναι θλιβερό αυτό που παρακολουθούμε».

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως οι χώρες που έδωσαν διαβατήρια σε Ρώσους να τα πάρουν πίσω, ο Πρόεδρος είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω, από τους 850 τόσους που έχουν μπει στον κατάλογο των απαγορευμένων ολιγαρχών ή μελών της Δούμας, μόνο ένας έχει κυπριακό διαβατήριο».

Ερωτηθείς αν θα αφαιρεθεί σε αυτό τον ένα το κυπριακό διαβατήριο, ο Πρόεδρος είπε «θα δούμε, είμεθα μέχρι σήμερα από εκείνους οι οποίοι στηρίζουν και υποστηρίζουν μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, μια ανάλογη απόφαση πρέπει να θεωρείται δεδομένη και από δικής μας πλευράς».

Ερωτηθείς αν είναι καιρός η Ευρώπη να στρέψει την προσοχή της στο φυσικό αέριο της Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι ακριβώς τα όσα έχω πει, είναι θέματα που έχω θίξει τόσο ενώπιον του Προέδρου Μπάιντεν – ήμουν ένας εκ των επτά που είχαν προσφωνήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – και έχω κάνει εκτενή αναφορά για όλα όσα έχουμε προαναφέρει».

Πηγή: thepresident.gr