Αγωνία για την κατάληξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

0
316

ΑΠΕ

Το ερώτημα αν η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ευοδωθεί, καθώς οι διαδικασίες της επισκιάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αλλαγή προτεραιοτήτων που αυτός συνεπάγεται, κυριάρχησε στην υβριδική εκδήλωση που οργάνωσε απόψε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, Μαρίας Σπυράκη της Νέας Δημοκρατίας και Στέλιου Κούλογλου του ΣΥΡΙΖΑ.

O Αλέξανδρος Καρύδης, στέλεχος στη γραμματεία του Ευρωκοινοβουλίου για τη Διάσκεψη, παρουσίασε στους συμμετέχοντες εκπροσώπους των πολιτών, δημοσιογράφους, σπουδαστές και εθελοντές, το πώς δομήθηκε η Διάσκεψη – με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τα 4 πάνελ των πολιτών και τις ολομέλειες – καθώς και τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Έχουμε μπροστά μας, είπε, δύο ακόμη ολομέλειες, στις οποίες οι συστάσεις των πολιτών θα μετατραπούν σε προτάσεις προς τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ, και την 9η Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης – αναμένεται να τερματιστεί η πρώτη φάση της Διάσκεψης και οι επικεφαλής των τριών θεσμών να λάβουν θέση για την εφαρμογή των προτάσεων.

Ο κ. Καρύδης επεσήμανε δύο θεματικές στις οποίες διαφώνησαν οι πολίτες στις συζητήσεις που διεξήχθησαν ως τώρα, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν για συναίνεση σε θέματα όπως η μετανάστευση και η πυρηνική ενέργεια.

Διαφορετική προσέγγιση έκαναν οι δύο ευρωβουλευτές στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κ. Σπυράκη τόνισε ότι η πράσινη πολιτική θα συνεχιστεί με τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τις κατευθύνσεις που δίνει η ταξονομία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ο κ. Κούλογλου υπογράμμισε ότι ο πόλεμος δεν βοηθάει να βαδίσουμε απερίσπαστα και ότι ανοίγονται μπροστά μας δύσκολες εποχές. Διαφώνησε δε με την υπαγωγή από την ΕΕ του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στις καθαρές πηγές.

Η κ. Σπυράκη είπε ότι το ενεργειακό μέλλον της ΕΕ θα είναι πράσινο και θα δουλέψουμε γρήγορα, ώστε το φυσικό αέριο να αντικατασταθεί στην ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στο «κοινωνικό έλλειμμα», που αφορά κυρίως τις φτωχότερες χώρες, σημειώνοντας ότι αυτό θα επιφέρει επισιτιστικό πρόβλημα και συνακόλουθα προσφυγικά κύματα.

Η κοινωνική πλατφόρμα είναι απαραίτητη, τόνισε.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είπαν ότι ο πόλεμος έβαλε στην άκρη το Δουβλίνο και δείχνει τον δρόμο για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, όπου οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έχουν όλο το προσφυγικό βάρος.

Η αναθεώρηση του Δουβλίνου θα έχει δυσκολίες, σημείωσε ο κ. Κούλογλου, ωστόσο ο πόλεμος και η θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών στους Ουκρανούς πρόσφυγες αποτελεί μια «καλή αφορμή».

Απαντώντας σε ερώτηση των παρευρεθέντων για την προοπτική των νέων, ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι είναι οι πιο αδικημένοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και χρειάζονται πρωτίστως μια στεγαστική πολιτική.

Τέλος, για τη Διάσκεψη που όλοι χαρακτήρισαν ως πρωτόγνωρη μορφή και έκφραση δημοκρατίας, η ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η προσπάθεια, προκειμένου οι αποφάσεις των πολιτών να αποτελέσουν τη βάση για καλύτερες αλλαγές στην ΕΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Κώστας Τσουτσοπλίδης, ενώ τη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές που ήταν συνδεδεμένοι από τις Βρυξέλλες συντόνισε η δημοσιογράφος Οντίν Λιναρδάτου.

Πηγή: thepresident.gr