Η σχέση του κ. Κασσελάκη με τους Ρεπουμπλικανούς και την αλήθεια – Γράφει ο Κωστής Λυμπουρίδης

0
27

Από τον Αύγουστο που το όνομα του κ. Κασσελάκη εισέβαλε τόσο βίαια στην πολιτική καθημερινότητα, έχω την αίσθηση (και είμαι σίγουρος πως όχι μόνο εγώ) ότι δεν γνωρίζω τίποτα για το πρόσωπό του, τις ιδέες του, τις πολιτικές του θέσεις. Θεωρούσα ότι αυτό από μόνο του θα ήταν επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας για τους εκλέκτορες του Σύριζα, ώστε να μην τον εκλέξουν Πρόεδρο του κόμματος. Τελικά όμως κατέληξαν σε αυτήν την, ας την πούμε αντισυμβατική, λύση, πράγμα που κατά τη γνώμη μου προδίδει την απελπισία στην οποία περιήλθαν μετά το αποτέλεσμα των διπλών βουλευτικών εκλογών και την σαφή περαιτέρω απομάκρυνσή τους από την προοπτική επανόδου στην εξουσία.

Του Κωστή Λυμπουρίδη

Το να μην ξέρεις τίποτα για τον πρόεδρο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και εκ της θέσης του προτεινόμενο ως επόμενο πρωθυπουργό, είναι από μόνο του πολύ προβληματικό για την δημοκρατία μας. Έχοντας εντυπωσιαστεί από το πόσο η εγχώρια δημοσιογραφία αδιαφόρησε να ψάξει για το παρελθόν του και στο σύνολό της αναπαρήγαγε τα όσα ο ίδιος δήλωνε στο σύντομο και αρκετά αδιαφανές βιογραφικό του, αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα.

Το πρώτο, αρκετά τρομακτικό, εύρημα της έρευνάς μου αυτής ήταν το ότι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί να συσκοτίσει περαιτέρω το έτσι κι αλλιώς άγνωστο παρελθόν του, αντί να μας διαφωτίσει λίγο γι’αυτό. Για παράδειγμα, φαίνεται πως είχε λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα instagram και linkedin, οι οποίοι έχουν διαγραφεί. Στο linkedin δε, έχει δημιουργήσει νέο λογαριασμό, χωρίς καμία πληροφορία και χωρίς καθόλου αναρτήσεις ή συνδέσεις με άλλα πρόσωπα. Σε ερωτήσεις δε σχετικά με την εκπαίδευση και την επαγγελματική του διαδρομή έχει δώσει αντικρουόμενες ή θολές απαντήσεις, με αποτέλεσμα κανείς ακόμη να μην ξέρει για παράδειγμα από πότε ως πότε δούλεψε στην περιβόητη Goldman Sachs, αν έφυγε ή τον έδιωξαν, ή αν γράφτηκε ποτέ στο ΜΒΑ του ΜΙΤ και γιατί δεν το τελείωσε, ενώ κατά δήλωσή του αυτό τον έκανε να φύγει από την Goldman Sachs.

Το εύρημα της έρευνάς μου, όμως, με το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον είναι ότι με βάση τις πληροφορίες που είναι δημόσια διαθέσιμες στις ΗΠΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης υπήρξε γραμμένος στις εκλογικές λίστες των Ρεπουμπλικανών (και προφανώς ψήφισε στις προκριματικές τους εκλογές). Ανέβασα στο facebook ένα έγγραφο, από το οποίο προέκυπτε ότι γράφτηκε στους εκλογικούς καταλόγους της ΝΥ δηλώνοντας party affiliation (σύνδεση με κόμμα) τους Ρεπουμπλικανούς.

Προσδιόριζα την εγγραφή του αυτή στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οπότε κατοικούσε σε συγκεκριμένη διεύθυνση στο νότιο Μανχάταν. Από το έγγραφο αυτό είχα σβήσει την οδό και τον αριθμό, αφήνοντας μόνο τον ταχυδρομικό κώδικα, ως μη πολιτικού ενδιαφέροντος πληροφορίες. Επίσης, θεώρησα σκόπιμο να παραλείψω ότι συζούσε εκεί με την τότε κατά δήλωσή της αρραβωνιαστικιά του, Christine Levett, θεωρώντας την επίσης αδιάφορη πολιτικώς πληροφορία.

Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα Εστία δημοσίευσε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, συμπεριλαμβάνοντας το έγγραφο που δημοσίευσα με την σβησμένη διεύθυνση, και σημείωνε ότι «ο πρόεδρος του Σύριζα ενεγράφη στο κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ το 2023». Φυσικά αυτό είναι απολύτως λάθος, δεν προκύπτει από αυτό το έγγραφο και είναι ξεκάθαρα αυτοσχεδιασμός της εφημερίδας. Ο κ. Κασσελάκης πιάστηκε από αυτό το λάθος συμπέρασμα της Εστίας και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μιλούσε για «ακροδεξιά πιστόλια», που «σκαρφίστηκαν ανήμερα εκλογών να τον εμφανίσουν ως Ρεπουμπλικανό, ο οποίος μάλιστα, το 2023, την ώρα που συζητούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, τάχα εγγραφόταν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ΗΠΑ.» Αμέσως μετά αναφέρει ότι το «το «έγγραφό» τους έχει μέχρι και ψεύτικη διεύθυνση».

Ε λοιπόν όχι, το ψέμα έχει και κάποια όρια. Θα μπορούσα να δεχτώ την απάντηση/δικαιολογία ότι είχε κάποιες νεανικές απόψεις (στα 25 του!), ότι τον παρέσυρε η κοπελιά του ή ότι η εισφορά των 100$ που έκανε το 2018 στους Δημοκρατικούς είναι μεταγενέστερη, πράγμα που ίσως αποδεικνύει ότι αναθεώρησε απόψεις. Αλλά όχι, επέλεξε το εύκολο ψέμα, ότι η διεύθυνση που φαίνεται στο έγγραφο είναι ψεύτικη και τον συκοφαντούμε εμείς που το βρήκαμε και το αναδείξαμε. Όπως προανέφερα, την διεύθυνση δεν την άφησα ολόκληρη για δική του προστασία. Μια και προκαλεί όμως έτσι ξεδιάντροπα, και καθώς έχει μετακομίσει και αυτός και η τότε αρραβωνιαστικιά του από εκεί εδώ και πάνω από 8 χρόνια, την δημοσιεύω σήμερα ολόκληρη: 10, Barclay St., διαμέρισμα 31G, Νέα Υόρκη 10007-2715. Αυτήν δήλωνε ως διεύθυνση κατοικίας και αυτός και η τότε αρραβωνιαστικιά του ήδη από το 2011, και αυτή την διεύθυνση δήλωσε και αυτός και αυτή στους εκλογικούς καταλόγους των Ρεπουμπλικανών, στους οποίους εγγράφησαν μαζί το 2013 (17 Αυγούστου και 15 Νοεμβρίου), όπως φαίνεται από τις συνημμένες εικόνες.

Για όποιον τυχόν ακόμα δυσκολεύεται να το πιστέψει, πληκτρολογήστε το λινκ: https://tinyurl.com/kasselakis και πατήστε πάνω στο επώνυμο για πλήρη στοιχεία. Ενεργός στους εκλογικούς καταλόγους ως Ρεπουμπλικανός φαίνεται μέχρι το 2019, οπότε κάποια στιγμή μέσα στο έτος άλλαξε την καταχώρηση.

Λοιπόν, κ. Κασσελάκη, είναι λάθος η διεύθυνση; Μήπως είναι σύμπτωση και υπήρχε κάποιος άλλος Στέφανος Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη εκείνα τα χρόνια, που έμενε στην ίδια διεύθυνση με την Christine Levett και έπλεξε όλη αυτή την πλεκτάνη δηλώνοντας Ρεπουμπλικανός ως party affiliation; Τόσο δύσκολο ήταν να παραδεχτείτε έστω αυτό το στοιχείο από το παρελθόν σας, παρά μόνο βρήκατε να πείτε ότι η διεύθυνση του εγγράφου είναι ψεύτικη; Τόσο φτηνή και γελοία δικαιολογία;

Τελειώνοντας, να σημειώσω πάντως ότι καθόλου δεν με πειράζει που εκεί στο Σύριζα επέλεξαν για Πρόεδρο έναν ουρανοκατέβατο τύπο που κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας Τραμπ ήταν μέλος του κόμματός του. Αν δεν πειράζει τους συντρόφους του στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γιατί να πειράξει εμένα; Αυτό που με ενοχλεί είναι η ευκολία με την οποία εκστομίζει εξόφθαλμα ψέματα, που πλέον στην εποχή μας μπορούν τόσο εύκολα να διασταυρωθούν. Και πού δηλαδή ψάχνοντας να πέσουμε σε κάτι πιο σοβαρό από αυτό…

Πηγή: thepresident.gr