Β.Πούτιν: Οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν επιλύουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση

0
43

Οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που εγγυάται την ασφαλή διέλευσή τους από τη Μαύρη Θάλασσα δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της Αφρικής με τις υψηλές παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, καθώς μόνο το 3% έχει φθάσει στις φτωχότερες χώρες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στους Αφρικανούς ηγέτες.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η επισιτιστική κρίση προκλήθηκε από τις ενέργειες των δυτικών χωρών και όχι από αυτό που η Ρωσία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες από τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο, τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τη Δημοκρατία του Κονγκό και τα Νησιά Κομόρες συναντήθηκαν με τον Πούτιν στο Ανάκτορο Κονσταντινόφσκι του 18ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη με την ελπίδα να μεσολαβήσουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά την επίσκεψή τους στο Κίεβο χθες, Παρασκευή.

Δεν φαίνεται “καμία πιθανότητα” παράτασης της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι φαίνεται πως δεν υπάρχει “καμία πιθανότητα” να παραταθεί η συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά με ασφάλεια μέσω της Μαύρης Θάλασσας μέσω των υδάτων που ελέγχει η Ρωσία.

“Είναι δύσκολο να προβλεφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση εδώ, αλλά μπορώ να πω ότι, κρίνοντας εκ των πραγμάτων από το status quo που έχουμε, αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία πιθανότητα”, δήλωσε ο Πεσκόφ στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν στο κανάλι Telegram.

Πηγή: thepresident.gr