Το ΝΑΤΟ ενδέχεται να άρει κάποια από τα εμπόδια για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

0
55

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ενδέχεται να είναι έτοιμες να άρουν κάποια εμπόδια για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία έχει στόχο να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των μελών σχετικά με το θέμα.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι όλοι θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτό», επεσήμανε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να επιτρέψουν στο Κίεβο να παρακάμψει μια διαδικασία που συνήθως απαιτείται για την ένταξη μιας χώρας στη Συμμαχία.

«Θα ήμουν ανοικτός σε αυτό», τόνισε ο Γερμανός υπουργός στο περιθώριο συνάντησης με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας.

Η Washington Post ανέφερε σε άρθρο της χθες, Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν αρχικά ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την άρση κάποιων εμποδίων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να ορίζουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή της στη Συμμαχία.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον νιώθει «άνετα» με την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να επιτραπεί στο Κίεβο να παρακάμψει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP).

Από το 1999 οι περισσότερες χώρες που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει τα υποψήφια κράτη να πληρούν κάποια πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κριτήρια.

Με τη συντόμευση της διαδικασίας οι ΗΠΑ ελπίζουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, σύμφωνα με την Washington Post.

Ωστόσο βάσει της πρότασης το Κίεβο θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και, αντίθετα με τις επιθυμίες κάποιων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή του στο ΝΑΤΟ, σημείωσε η εφημερίδα.

Στη σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι το ΝΑΤΟ συμφώνησε η Ουκρανία να ενταχθεί κάποια στιγμή στη Συμμαχία. Ωστόσο οι ηγέτες των χωρών μελών δεν έχουν λάβει ακόμη μέτρα για την κατάρτιση σαφούς χρονοδιαγράμματος, κάτι για το οποίο ασκούν πίεση το Κίεβο και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: thepresident.gr