Θ.Λιβάνιος: Η κυβέρνηση δεν ασκεί ούτε έλεγχο ούτε την εποπτεία στα ΜΜΕ

0
41
ΑΠΕ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι η συνταγματικά Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, της εξασφάλισης της πολυφωνίας και της επιβολής κυρώσεων. Η κυβέρνηση δεν ασκεί ούτε έλεγχο ούτε την εποπτεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφερε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θεόδωρος Λιβάνιος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου.

Ο υφυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οποιοδήποτε αίτημα προσωπικού ή υλικοτεχνικού εξοπλισμού υπάρχει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αυτό θα ικανοποιηθεί πλήρως για να μπορεί να ανταπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο εργασίας. Έχουμε δεσμευτεί να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναμένουμε την πρότασή του και πρόσθεσε πως αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης, του να δώσει τα εργαλεία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Σχετικά με την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως με τον πρόσφατο Ν. 4779 έχει δοθεί για πρώτη φορά η καταληκτική ημερομηνία για το πέρας της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου και η οποία είναι η 30η Ιουνίου του 2023. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ανέφερε, δεν μπορεί να λειτουργούν συνεχώς με παρατάσεις, με νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου υπάρχουν και έντονες αμφισβητήσεις σχετικά με τη νομιμότητα μιας αέναης παράτασης. Η κυβέρνηση, είπε ο υφυπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα διάλογο σε πρώτη φάση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές για τις ραδιοσυχνότητες. Θα ανοίξει η σχετική διαβούλευση με όλους τους θεσμικούς εταίρους, ιδίως με την Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών και για το ψηφιακό ραδιόφωνο καθώς είναι κάτι που συζητείται εντόνως, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με τις προδιαγραφές λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι προφανώς θα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές για τη λειτουργία τους, όπως και ένας αριθμός απασχολούμενων υπαλλήλων, διακρίσεις προγράμματος και κάποιες άλλες παράμετροι, οι οποίες θα νομοθετηθούν για να πάμε σε μία αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.

Σχετικά με την αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών, ο υφυπουργός ανέφερε πως όλοι αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι, ιδίως για την ελληνική περιφέρεια, και αυτή η εκκρεμότητα θα πρέπει να κλείσει καθώς και αυτή χρονίζει σχεδόν τρεις δεκαετίες και υπενθύμισε πως για περιφερειακούς σταθμούς η καταληκτική ημερομηνία του χρονοδιαγράμματος για να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2022.

Πηγή: thepresident.gr