Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών και η επικείμενη σύγκρουση Κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ

0
73

Υπό συζήτηση παραμένει η ημερομηνία προκήρυξης εθνικών εκλογών, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τον Πρωθυπουργό να μην ανοίγει τα χαρτιά του, ούτε στους πιο στενούς συνεργάτες του, αλλά αντίθετα να στρέφει την προσοχή του, στις επιδράσεις και κυρίως στις επιπτώσεις της τραγωδίας στο πολιτικό σκηνικό, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να είναι με το όπλο παρά πόδα…

Του Κώστα Πασίση

Στο πλαίσιο αυτό τα εκλογικά σενάρια άρχισαν να οργιάζουν εκ νέου και να «διχάζουν» το στενό πυρήνα των επιτελικών συμβούλων του Πρωθυπουργού.

Αν και  οι σχετικές πληροφορίες  βγαίνουν με το σταγονόμετρο, το θέμα εκλογές απασχολεί το Μαξίμου. Λόγω πένθους όμως  και έντονης  συναισθηματικής φόρτισης, κανείς δεν επιθυμεί να μιλήσει πολιτικά αυτές τις δύσκολες ώρες.

Στο παρασκήνιο, πάντως, κυκλοφορούν τρία σενάρια, αναφορικά με το πότε τελικά θα στηθούν κάλπες.

Το πρώτο, όχι όμως το επικρατέστερο, αναφέρει ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, που ήταν για τις 9 Απριλίου.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η μετάθεση των εκλογών για μια ή δυο εβδομάδες δεν θα είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, μπορεί να σηκώσει – όπως λένε – περισσότερη πολιτική σκόνη από την υπάρχουσα… Και αυτό παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, αναφορικά με την ημερομηνία.

Το έτερο σενάριο μεταφέρει τις εκλογές για τις 23 Απριλίου, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα δηλαδή, Κυριακή του Θωμά ώστε οι δεύτερες εκλογές, εφόσον χρειαστούν να γίνουν στις αρχές Ιουνίου.

Η τρίτη εκδοχή για το χρόνο των εκλογών, που αρχίζει να κερδίζει σημαντικό έδαφος, λόγω των εξελίξεων, κάνει λόγο για εξάντληση της τετραετίας, όταν τα πνεύματα θα έχουν κάπως  ηρεμήσει και στην επικαιρότητα να κυριαρχούν άλλα καυτά θέματα…

Στην προκειμένη  περίπτωση το Μαξίμου αναμένεται να κάνει  ένα γενικότερο λίφτινγκ στον εκλογικό σχεδιασμό της ΝΔ.

Η πολιτική εκτίμηση είναι ότι το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών θα «κλειδώσει» μόλις φθάσουν στο Μαξίμου οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα μετρούν το πολιτικό κόστος από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Άρχισαν τα όργανα

Το Μαξίμου σε αυτή τη φάση προσπαθεί να ανιχνεύσει τις τάσεις στην κοινωνίας, ενώ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ είναι έτοιμα να σηκώσουν τα λάβαρα της επανάστασης, ενώ  τα μέσα ενημέρωσης κάνοντας ρεπορτάζ πιέζουν για λήψη αποτελεσματικών μέτρων όσον αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Τέλος στην άτυπη ανακωχή της κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση, έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επέστρεψε στο …πεδίο μάχης.

Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν  ο κ. Καραμανλής, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη,  θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Παράλληλα έθεσε άλλα τρία ερωτήματα, όπως:

Τι ακριβώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πήγαινε να εγκαινιάσει προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη την επόμενη του δυστυχήματος; Ένα κέντρο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης με ανύπαρκτο σύστημα;

–Ποιος και πώς διόρισε έναν άνθρωπο άπειρο και ακατάλληλο στη θέση του σταθμάρχη Λάρισας και πόσες μέρες πριν το δυστύχημα είχε αναλάβει υπηρεσία;

– Ποιος ο λόγος παραίτησης το 2022 του πρόεδρου της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο και ποια η απάντηση στα συνεχόμενα εξώδικα των εργαζόμενων;

Και προφανώς αυτές είναι οι πρώτες προειδοποιητικές βολές της Κουμουνδούρου η οποία αναμένεται να ξετυλίξει τις επόμενες ημέρες και για άγνωστο διάστημα ένα – πιθανότατα – μακάβριο αφήγημα.

Πηγή: thepresident.gr