Σ.Βούλτεψη: Ο δημοσιογράφος έχει αυξημένες ευθύνες απέναντι στην κοινωνία

0
82

ΑΠΕ

Οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού δημοσιογράφων, ή περιστολής της ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία, τόνισε σε μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην έναρξη των εργασιών του 17ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, στη Σαμοθράκη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μετά από δεκατέσσερα χρόνια διοργανώνεται και πάλι το δημοσιογραφικό συνέδριο στη Σαμοθράκη, με «νέες προοπτικές και ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ευχαρίστησε τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους τοπικούς φορείς για τη διοργάνωση, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του 17ου συνεδρίου. Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του για τη διοργάνωση του συνεδρίου στη Σαμοθράκη, επισημαίνοντας τη γειτνίαση της με τη γενέτειρα του την Ίμβρο.

Ο δημοσιογράφος είναι επιφορτισμένος με αυξημένες ευθύνες απέναντι στην κοινωνία και πρέπει να τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας, επεσήμανε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη στην ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, αλλά και σε ανακριβή ρεπορτάζ που βάλλουν κατά της χώρας μας σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και προσφυγικού.

«Η καταγγελία είναι το πιο εύκολο πράγμα. Όταν όμως καταγγέλλεις καταστολή της ελευθερίας του τύπου σε μια δημοκρατική χώρα, με μοναδικό σκοπό να καταγγείλεις την κυβέρνηση, βλάπτεις τους χιλιάδες δημοσιογράφους της χώρας» είπε η κ. Βούλτεψη.

Η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε ότι οι είκοσι χιλιάδες δημοσιογράφοι της χώρας, εάν ένοιωθαν ότι χειραγωγούνται, ή φιμώνονται, όπως καταγγέλλεται από κάποιους, θα προχωρούσαν οι ίδιοι σε καταγγελίες και οι ενώσεις τους θα εξέδιδαν καθημερινά ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και πρόσθεσε: «Μιλάω για την Ελλάδα, μια δημοκρατική χώρα, με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όπου στο λόγο υπάρχει αντίλογος».

Η κ. Βούλτεψη διερωτήθηκε για την κατάταξη στην 108η θέση της Ελλάδας στην έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», μάλιστα κάτω από χώρες που υπέφεραν από δικτατορίες, όπως η Μπουργκίνα Φάσο, ακόμη και από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και πρόσθεσε: «Μπορεί αυτό να το πιστεύει οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος στη χώρα, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση; Και οι κρίνοντες, κρίνονται».

Η κ. Βούλτεψη επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να δέχεται συκοφαντικές επιθέσεις όλος ο κλάδος, επειδή κάποιοι που «δεν εφαρμόζουν τους κανόνες» με το πρόσχημα ότι ασκούν δήθεν «ερευνητική δημοσιογραφία» καταγγέλλουν ότι στοχοποιούνται «παριστάνοντας τα θύματα». Πρόσθεσε, ότι η ελευθερία του τύπου απειλείται «από αυτούς που καταγγέλλουν, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση» και «από αυτούς που μεταφέρουν προπαγάνδα και fake news», αλλά και από αυτούς που δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε, ως παράδειγμα, σε καταγγελίες σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, μέσω ρεπορτάζ , που βάλλουν κατά της Ελλάδας.

«Υποκρύπτεται συστηματικά η αλήθεια. Καταγγέλλεται η Ελλάδα και αποσιωπάται συστηματικά η μεθόδευση της Τουρκίας γιατί τα ρεπορτάζ αυτά εστιάζουν μόνο σε ένα θέμα. Στην καταγγελία της Ελλάδας. Ποτέ δεν αναφέρονται στην Τουρκία. Και στην περίπτωση της νησίδας του Έβρου και στην περίπτωση των τριάντα δύο μεταναστών παραβιάστηκαν όλες οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Έπρεπε να πάρουν θέση οι Ενώσεις Συντακτών. Ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδίδει ανεπηρέαστα τα γεγονότα πέρα από τις προσωπικές του απόψεις, να επανορθώνει αμέσως, όταν το ρεπορτάζ είναι λανθασμένο, να διασταυρώνει».

Η κ. Βούλτεψη επέστησε την προσοχή των δημοσιογράφων όταν μεταφέρουν μαρτυρίες ευάλωτων ατόμων, όπως οι πρόσφυγες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην «εργαλειοποίηση» τους, από όσους όπως είπε θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα μας και στην ειρήνη στην περιοχή και πρόσθεσε:

«Η έννοια της επείγουσας και άμεσης μετάδοσης των πληροφοριών δεν υπερέχει της αναγκαίας επιβεβαίωσης των πηγών».

Πηγή: thepresident.gr