Ρωσία: 13 χρόνια κάθειρξη σε άνδρα που φέρεται να δούλευε για την κατασκοπεία της Γερμανίας

0
45

Άνδρας με διπλή –ρωσική και γερμανική– υπηκοότητα καταδικάστηκε να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη διότι φέρεται να κατασκόπευε για λογαριασμό της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών σε δίκη που διεξήχθη τον Μάρτιο κεκλεισμένων των θυρών στη Μόσχα, κατά γερμανικό μέσο ενημέρωσης.

Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε πως δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας τον καταδίκασε στη δίκη στην οποία κατηγορήθηκε πως παρέδωσε ρωσικά κρατικά μυστικά στη BND, τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών.

Η αρραβωνιαστικιά του διαβεβαίωσε το Σπίγκελ πως ο άνδρας δεν δούλεψε ποτέ για τη γερμανική κατασκοπεία. Σύμφωνα με το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό, η BND ενημέρωσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πως ο καταδικασθείς δεν υπήρξε ποτέ πράκτοράς της.

Μέλη της οικογένειας και φίλοι ζήτησαν βοήθεια από αξιωματούχους στο Βερολίνο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η γερμανική διπλωματία είναι ενήμερη για την υπόθεση, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αφορά πρόσωπο με γερμανική και ρωσική υπηκοότητα. Η γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα και το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν στενά την υπόθεση από την αρχή και ήταν και παραμένουν σε επαφή με τις ρωσικές αρχές μέσω διαφόρων διαύλων για να εξασφαλιστεί προξενική πρόσβαση».

Η πρεσβεία βρίσκεται επίσης σε επαφή με συγγενείς του άνδρα, πρόσθεσε.

Η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ ανέφερε τον Μάρτιο πως ο άνδρας καταδικάστηκε να εκτίσει 13 χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξης. Κατά το ρεπορτάζ της, ομολόγησε πως συνεργαζόταν με την BND και αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές, με αντάλλαγμα μείωση της ποινής, για να «αποκαλυφθεί» άλλη υπόθεση.

Κατά την Κομερσάντ, η άλλη υπόθεση ήταν η δίωξη για κατασκοπεία του δημοσιογράφου Ιβάν Σαφρόνοφ, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 22 ετών για προδοσία πέρυσι.

Πηγή: thepresident.gr