Πολωνία: Ο Α.Ντούντα θα υπογράψει νομοσχέδιο περί ρωσικής επιρροής παρά την κριτική της αντιπολίτευσης

0
52

Ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι θα υπογράψει νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτεί επιτροπή να ερευνήσει τη ρωσική επιρροή παρά την κριτική της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης σε μια εκλογική χρονιά.

Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δηλώνει ότι το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών (PO) επέτρεψε η Πολωνία να αποκτήσει επικίνδυνη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όταν εκείνο βρισκόταν στην εξουσία από το 2007 έως το 2015, δημιουργώντας ερωτήματα για το εάν μέλη του κόμματος τελούσαν υπό την επιρροή της Μόσχας. Η Πλατφόρμα Πολιτών απορρίπτει την υποψία αυτή λέγοντας ότι έχει στόχο να εξαφανίσει τον ηγέτη της PO και πρώην πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ από την πολιτική σκήνη ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Προσωπικότητες της αντιπολίτευσης ονομάζουν το νομοσχέδιο για τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής “Lex Tusk”, χρησιμοποιώντας τον λατινικό όρο για τη λέξη ‘νόμος’.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι θα το υπογράψει, αλλά θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει τον νόμο αφού τεθεί σε ισχύ λόγω της κριτικής ότι είναι αντισυνταγματικός.

«Υπογράφω το διάταγμα διότι πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί», δήλωσε ο Ντούντα.

Η επιτροπή θα ερευνήσει την περίοδο 2007-2022 και θα έχει τη εξουσία να απαγορεύσει σε όσους βρεθεί ότι ενήργησαν υπό ρωσική επιρροή να έχουν διαπίστευση ασφαλείας ή να απασχολούνται σε θέσεις που είναι υπεύθυνες για δημόσια κεφάλαια για 10 χρόνια, αποκλείοντάς τους ουσιαστικά από δημόσια αξιώματα. Τα μέλη της επιτροπής θα επιλεγούν από το κοινοβούλιο, όπου το κόμμα PiS έχει οριακή πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο έχει αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις από επικριτές που υποστηρίζουν ότι η όποια προσπάθεια για αποκλεισμό προσώπων της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση θα πλήξει τη δημοκρατία και ότι δίνει σε δημόσιο διοικητικό φορέα την αρμοδιότητα για λειτουργίες για τις οποίες θα πρέπει να είναι αρμόδια τα δικαστήρια.

Ο βουλευτής της PO Μάρτσιν Κιερβίνσκι καταδίκασε την απόφαση του Ντούντα να υπογράψει το νομοσχέδιο. «Σε μια κανονική δημοκρατική χώρα, κάποιος που είναι πρόεδρος αυτής της χώρας ποτέ δεν θα επέτρεπε ένα τέτοιο νόμο τύπου Στάλιν», δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN 24.

Πηγή: thepresident.gr