Πεσκόφ: Η άρνηση της Αυστραλίας να επιτρέψει την ανέγερση νέας πρεσβείας είναι “εχθρική” και “ρωσοφοβική”

0
45

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η άρνηση της Αυστραλίας να επιτρέψει την ανέγερση νέας πρεσβείας της Ρωσίας στην Καμπέρα συνιστά μια “εχθρική” ενέργεια, η οποία αντανακλά το αντιρωσικό αίσθημα των αρχών.

“Η Αυστραλία δυστυχώς συνεχίζει με ζήλο να κινείται προς την κατεύθυνση της αντιρωσικής υστερίας που έχει κατακλύσει συλλογικά τη Δύση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Πρόκειται για μια ακόμη εχθρική κίνηση από την αυστραλιανή πλευρά την οποία θα λάβουμε υπόψη και αν προκύψουν ζητήματα που απαιτούν από εμάς αμοιβαιότητα, θα πράξουμε αναλόγως”, σημείωσε.

Νωρίτερα σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, επικαλούμενος κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα εμποδίσει την οικοδόμηση νέας πρεσβείας της Ρωσίας πλάι στο κοινοβούλιο της χώρας της Ωκεανίας, στην Καμπέρα.

«Η κυβέρνηση έλαβε πολύ σαφείς συστάσεις ασφαλείας, για τον κίνδυνο που θα ήγειρε η νέα ρωσική παρουσία τόσο κοντά στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Αλμπανέζι σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία εκμισθώνει οικόπεδο πλάι στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να ακυρωθεί το μισθωτήριο, το οποίο υπεγράφη αρχικά το 2008.

Ο Αλμπανέζι εξήγησε πως αφού εξερευνήθηκαν, μάταια, όλες οι πιθανές νομικές οδοί, θα ψηφιστεί νόμος από το κοινοβούλιο της χώρας που θα αποτρέπει ρητώς την ανέγερση νέας ρωσικής πρεσβείας στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

«Ενεργούμε πολύ γρήγορα» προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι «το νοικιασμένο οικόπεδο δεν θα μετατραπεί σε επίσημη διπλωματική παρουσία» της Ρωσίας, επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Για την υπουργό Εσωτερικών Κλέαρ Ο’Νιλ, η νέα πρεσβεία που θέλει να οικοδομήσει η Ρωσία αποτελεί προφανή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας.

«Το κυριότερο πρόβλημα (…) είναι η τοποθεσία της. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο», ανέφερε.

Η ρωσική πρεσβεία βρίσκεται σήμερα στη συνοικία Γκρίφιθ, στο νότιο τμήμα της πόλης και εκεί θα παραμείνει, συνόψισε ο Αλμπανέζι.

Πηγή: thepresident.gr