Ουγκάντα: Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για τη σφαγή 41 ανθρώπων σε λύκειο

0
49

Οι αρχές της Ουγκάντας ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχώρησαν στη σύλληψη τριών υπόπτων μετά τη σφαγή που διαπράχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τζιχαντιστές σε ένα λύκειο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαθητές που κοιμόντουσαν στους κοιτώνες τους.

«Τρία πρόσωπα συνελήφθησαν και ανακρίνονται για την επίθεση. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα», είπε ο Τζο Ουαλουσίμπι, ο Επίτροπος της περιφέρειας Κεσέσε, όπου βρίσκεται το λύκειο Λουμπιρίχα. «Εν αναμονή, οι πολίτες καλούνται να επαγρυπνούν και να παράσχουν πληροφορίες για την επίθεση στις υπηρεσίες ασφαλείας», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση για τους συλληφθέντες.

Η αστυνομία έκανε εξάλλου γνωστό ότι έχουν συλληφθεί 20 φερόμενοι «συνεργάτες» της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), που πιστεύεται ότι ευθύνεται για την επίθεση.

Η οργάνωση αυτή έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, από το οποίο λαμβάνει οικονομική στήριξη με στόχο να επεκτείνει τη ζώνη των επιχειρήσεών της.

Οι οικογένειες των μαθητών περίμεναν σήμερα τα αποτελέσματα των τεστ DNA που διενεργήθηκαν για να ταυτοποιηθούν τα θύματα. Κάποιοι σφαγιάστηκαν με ματσέτες, άλλοι πυροβολήθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί το βράδυ της Παρασκευής μέσα σε αυτό το σχολείο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τα 17 από τα θύματα φέρουν τέτοια εγκαύματα που δεν είναι δυνατή η αναγνώρισή τους.

Άλλα 15 μέλη της τοπικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και πέντε κορίτσια, αγνοούνται.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν τα παιδιά μας έχουν απαχθεί ή αν κάηκαν ζωντανά. Είμαστε συντετριμμένοι, ίσως η κυβέρνηση να μας δώσει σύντομα μια απάντηση, προσευχόμαστε», είπε ο Τζόζεφ Μασίκα, ένας από τους καθηγητές των μαθητών, αφού επισκέφθηκε τα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία της περιοχής. «Είναι μια οδυνηρή κατάσταση, κανείς γονιός δεν θα έπρεπε να τη βιώσει. Διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι είναι ζωντανοί, όπου κι αν βρίσκονται», πρόσθεσε.

Από τα 41 θύματα, τα 37 ήταν μαθητές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο σχολείο – μεταξύ αυτών ήταν και ένας φύλακας.

Πηγή: thepresident.gr