Οι προτεραιότητες και οι προβληματισμοί της κυβέρνησης για τον πόλεμο στο Ισραήλ

0
28

Ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών φαίνεται ότι επιδιώκει να διαδραματίσει η κυβέρνηση, ως «πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή», σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση, μετά την έκκληση του στον άμαχο πληθυσμό για εκκένωση της Γάζας.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με αντικείμενο την «ανάφλεξη» στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μητσοτάκης  μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση».

Επίσης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη «να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας», δείχνοντας αποφασισμένος να παίξει ενεργό ρόλο στη διευθέτηση του πολέμου στο Ισραήλ και στην προώθηση της ειρήνης.

Αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε με κομψό τρόπο ότι η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς αποδυναμώνει τη διεθνή επιρροή της ΕΕ.

Παράλληλα, κατά την έναρξη του «μπρίφινγκ» ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος  Παύλος Μαρινάκης ανέφερε σχετικά «Η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο ως αξιόπιστος συνομιλητής εταίρων και συμμάχων και ως χώρα που συνομιλεί με χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία».

Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, και απ ότι φαίνεται θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το ειδικό πλεονέκτημα για να συμβάλει στην επίλυση του πολέμου και στη δημιουργία μιας πιο ειρηνικής και σταθερής περιοχής.

Η κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα για άλλη μια φορά τη βία και την τρομοκρατία κατά κυρίαρχων κρατών και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αντανακλώντας την υποστήριξη της στο Ισραήλ που είναι  στρατηγικός εταίρος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε και τη σημασία της «αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης» και μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης στην περιοχή, διαβλέποντας τις επιπτώσεις του πολέμου στους αμάχους στη Γάζα, νέες μεγάλες μεταναστευτικές ροές αλλά  και τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή.

Εν ολίγοις η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει τις «ισορροπίες» με όλες τις χώρες της περιοχής που εμπλέκονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο στη επικίνδυνη σύγκρουση.

Ενώ διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τέλος μετά από συντονισμένες κινήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός Ελλήνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Η Ελλάδα, συγκαταλέγεται στις χώρες που ολοκλήρωσαν πρώτες, με επιτυχία τον επαναπατρισμό πολιτών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου επέστρεψαν οι πρώτοι 90 Έλληνες επισκέπτες, ενώ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου άλλοι 68.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου επέστρεψαν 72 Έλληνες κάτοικοι Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν επιθυμία για επαναπατρισμό.

Πηγή: thepresident.gr