Ο.Σολτς: Δεν αποκλείεται μια ρωσική εισβολή ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία

0
134

ΑΠΕ

«Αν ο καθένας στην Ευρώπη αρχίσει να ξεφυλλίζει τα βιβλία Ιστορίας και να ψάχνει πού βρίσκονταν παλιά τα σύνορα, τότε έχουμε μπροστά μας πολύ ταραχώδη περίοδο», προειδοποίησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, θα επέφερε νέες κυρώσεις από τη Δύση.

«Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις, εάν συμβεί αυτό, το οποίο, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης στρατιωτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί: να πραγματοποιήσει δηλαδή η Ρωσία μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv και επανάλαβε ότι η αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία της Ουκρανίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε. «Αν ο καθένας στην Ευρώπη αρχίσει να ξεφυλλίζει τα βιβλία Ιστορίας και να ψάχνει πού βρίσκονταν παλιά τα σύνορα, τότε έχουμε μπροστά μας πολύ ταραχώδη περίοδο», σημείωσε και τόνισε ότι «για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη είναι σημαντικό να μην παραβιάζονται τα σύνορα».

Ο καγκελάριος ανέδειξε ακόμη την ανάγκη αύξησης της ενεργειακής ασφάλειας στη Γερμανία και στην Ευρώπη και, αναφερόμενος στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, του οποίου τη διαδικασία αδειοδότησης ανέστειλε χθες, Τρίτη, επανέλαβε ότι οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του πρέπει να επανεξεταστούν. «Ένα είναι απολύτως σαφές: η διαδικασία έγκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη σημαίνει επίσης ότι πρέπει η ενεργειακή ασφάλεια να είναι εγγυημένη και όχι να τίθεται σε κίνδυνο», δήλωσε και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να λάβει ο αγωγός άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το ένα τέταρτο της ενεργειακής ασφάλειας στη Γερμανία εξαρτάται από το φυσικό αέριο και περίπου το μισό του αερίου είναι ρωσικό. «Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε αέριο με διάφορους τρόπους», σεβόμενοι ωστόσο την απόφαση για μείωση της χρήσης ορυκτών πόρων, δεσμεύθηκε ο Όλαφ Σολτς.

Πηγή: thepresident.gr