Ο Πούτιν χαιρετίζει την ισορροπημένη προσέγγιση των αφρικανικών χωρών στην ουκρανική κρίση – Δηλώνει ανοικτός στον διάλογο

0
50

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι “έτοιμος” για έναν “εποικοδομητικό διάλογο με όσους θέλουν την ειρήνη”, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Αφρικανούς μεσολαβητές για την Ουκρανία, χαιρετίζοντας την “ισορροπημένη προσέγγισή τους” απέναντι στην κρίση αυτή.

“Χαιρετίζουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση των Αφρικανών φίλων μας απέναντι στην ουκρανική κρίση”, δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη της συνάντησης αυτής στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία, όπου έφτασε η αντιπροσωπεία των Αφρικανών μεσολαβητών μετά την επίσκεψή της στο Κίεβο.

“Είμαστε ανοιχτοί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη, η οποία βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της συνεκτίμησης των νομίμων συμφερόντων των (ενδιαφερομένων) μερών”, υπογράμμισε.

Οι ηγέτες από τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο, τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τη Δημοκρατία του Κονγκό και τα νησιά Κομόρες συναντήθηκαν με τον Πούτιν στο κυβερνητικό Ανάκτορο Κονσταντινόφσκι του 18ου αιώνα μετά την επίσκεψή τους στο Κίεβο χθες, Παρασκευή.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε χθες, Παρασκευή, κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία καταγγέλλοντας την “εξαπάτηση” της Μόσχας μεσούσης της αντεπίθεσης των ενόπλων δυνάμεών της, μετά τη συνάντηση που είχε με την αφρικανική αντιπροσωπεία.

Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, “στη Ρωσία, σεβόμαστε πολύ τη θέση των αφρικανικών κρατών υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας (…), υποστηρίζουμε την προσδοκία τους για μια ειρηνιστική πολιτική”.

Πρόσθεσε ότι “εκτιμά” το ενδιαφέρον τους για την εξεύρεση τρόπων διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “η συνολική ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής” της Ρωσίας.

Πηγή: thepresident.gr