Ο Μπάιντεν ζητά από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να παραμείνει στη θέση του για έναν ακόμη χρόνο

0
41

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να παραμείνει στη θέση του για έναν ακόμη χρόνο, μετέδωσαν σήμερα τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 64χρονος Στόλτενμπεργκ διορίστηκε γενικός γραμματέας της Συμμαχίας την 1η Οκτωβρίου 2014 για μια θητεία 4 ετών, έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες και η τελευταία παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Τα 31 κράτη μέλη της Συμμαχίας αναζητούν έναν ή μία διάδοχο του Νορβηγού, αλλά δεν έχουν συναινέσει σε έναν υποψήφιο.

Σύμφωνα με δύο νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK και την εφημερίδα Dagens Naeringsliv (DN), που επικαλούνται πηγές που δεν κατονομάζονται, ο Μπάιντεν ζητά μια νέα ανανέωση της θητείας Στόλτενμπεργκ μέχρι τη σύνοδο κορυφής που προγραμματίζεται στην Ουάσινγκτον το επόμενο έτος, η οποία θα σηματοδοτήσει τα 75 χρόνια της Συμμαχίας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η “παγωμένη” ακόμη ένταξη της Σουηδίας (στο ΝΑΤΟ) είναι ισχυρά επιχειρήματα για να μην αλλάξει τώρα ο γενικός γραμματέας», αναφέρει η DN.

Σύμφωνα με αυτά τα μέσα ενημέρωσης, ο Μπάιντεν, του οποίου η χώρα έχει υπερισχύουσα ψήφο για αυτό το θέμα, ζήτησε, κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, να παραμείνει ο Στόλτενμπεργκ επικεφαλής του ΝΑΤΟ, μια πρόταση που του είχε γίνει αρχικά τον Φεβρουάριο και την είχε αρνηθεί, σύμφωνα με το DN.

Την Τρίτη, «η πιο ισχυρή χώρα της Συμμαχίας ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη: αυτή τη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα δεχτεί αρνητική απάντηση», διευκρινίζει ο DN.

Ο Στόλτενμπεργκ επέλεγε πάντα να δίνει αόριστες απαντήσεις αναφορικά με μια νέα ανανέωση της θητείας του, ώστε να μην αποκλείσει τελείως την πιθανότητα αυτή.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να ζητήσω παράταση» της θητείας, επανέλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν δηλώσεις αξιωματούχων της Συμμαχίας, σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤΟ κινείται προς την ανανέωση της θητείας του Νορβηγού.

Δεδομένου ότι μεταξύ των επικρατέστερων για τη διαδοχή του Στόλτενμπεργκ, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν θα τεθεί εκτός κούρσας σε αυτό το στάδιο, αλλά αυτή θα μπορούσε να γίνει γενική γραμματέας της Συμμαχίας το επόμενο έτος, τονίζει η DN.

Πηγή: thepresident.gr