Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισε το έδαφός της

0
186
Φωτογραφία Αρχείου.
ΑΠΕ

Η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισαν το έδαφός της, σκοτώνοντας έναν άμαχο και τραυματίζοντας άλλους δύο, μια εξέλιξη που εγείρει φόβους για μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Σήμερα, η αζέρικη πλευρά έβαλε με πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεων των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων και της κοινότητας Ντάβιτ Μπεκ”, ανέφερε στο Twitter η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σουσάν Στεπανιάν.

Το Νταβίτ Μπεκ απέχει ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα της Αρμενίας με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται με τους στρατιώτες της αυτοανακηρυχθείσας “Δημοκρατίας του Αρτσάχ” – όπως αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ– η οποία στηρίζεται από την Αρμενία αλλά δεν είναι αναγνωρισμένη από κανένα κράτος. Αφότου ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες, οι αζέρικες δυνάμεις έχουν καταλάβει εδάφη τα οποία δεν είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990, όταν ο πόλεμος οδήγησε στην απόσχιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο σήμερα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους.

Μέχρι σήμερα και οι τρεις προσπάθειες που έγιναν για κατάπαυση του πυρός, κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ώρες.

Ενώπιον της προέλασης των Αζέρων, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε το Σάββατο τη βοήθεια της Ρωσίας για να εγγυηθεί την “ασφάλεια” της χώρας του. Η Μόσχα, η οποία διαθέτει μια βάση στην Αρμενία και έχει υπογράψει συνθήκη στρατιωτικής συνεργασίας μαζί της, απάντησε ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια στην περίπτωση που οι συγκρούσεις επεκταθούν στο αρμενικό έδαφος.

Το Μπακού από την πλευρά του κατηγορεί την Αρμενία ότι στοχοθέτησε κατ’ επανάληψη κατοικημένες περιοχές και βομβάρδισε, στα τέλη Οκτωβρίου, την πόλη Μπάρντα, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους.

Πηγή: thepresident.gr