Διπλωματικές Διαπραγματεύσεις για Κατάπαυση του Πυρός Στην Γραμμή Οριοθέτησης Λιβάνου και Ισραήλ
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν σε τηλεφωνική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε αργά τη νύχτα ότι έπειτα από εντατική παρασκηνιακή διπλωματία, έχει σχεδιαστεί μία σχεδόν συμφωνία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News. Ένας αξιωματούχος ανέφερε: «Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει για 21 ημέρες κατά μήκος της μπλε γραμμής, που οριοθετεί τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μέρη θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μία πιθανή λύση στη σύγκρουση που έχει ξεκινήσει από την επίθεση της Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου».

Η πρόταση για την κατάπαυση του πυρός σχετίζεται μόνο με τα βόρεια σύνορα και δεν επηρεάζει τη Γάζα, όπου η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς συνεχίζεται. Ωστόσο, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι μια ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα παρείχε «χώρο» για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στη Γάζα. «Αυτό μας δίνει λίγο χρόνο και χώρο για να επιδιώξουμε μια διευθέτηση στη Γάζα σύμφωνα με τις γραμμές της συμφωνίας για την ομηρεία που συζητούσαμε», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι παρά τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει η πεποίθηση ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτευχθεί αυτή η διπλωματική λύση.

Πηγή: newsbomb.gr