Πιθανή Χερσαία Εισβολή από το Ισραήλ στον Λίβανο Εν μέσω Παγκόσμιας Πίεσης για Εκεχειρία
Το σχέδιο εκεχειρίας που προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και άλλες χώρες έχει ως στόχο να διαρκέσει τρεις εβδομάδες και να επιτρέψει διαπραγματεύσεις στην κλιμακούμενη σύγκρουση, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 600 ανθρώπων στον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες. Η κοινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Γάλλου προεδρικού ομολόγου Εμανουέλ Μακρόν επισημαίνει την ανάγκη για μια ασφαλή διευθέτηση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ώστε να μπορέσουν οι αμάχοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση είναι πιο επιτακτικές καθώς ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Ο στρατός έχει ήδη κληθεί να διακινήσει δύο εφεδρικές ταξιαρχίες, και οι αεροπορικές του επιδρομές επεκτείνονται στον Λίβανο, με τουλάχιστον 72 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους πρόσφατα. Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού έχει δηλώσει ότι υπάρχει πιθανότητα χερσαίας επίθεσης, γεγονός που εντείνει τους φόβους για μια ευρύτερη κλιμάκωση της διαμάχης.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν εμπλακεί σε συνεχείς ανταλλαγές πυρών, που έχουν αναγκάσει περισσότερους από 90.000 ανθρώπους στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ επισήμανε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας και κατηγόρησε το Ιράν ως την κύρια δύναμη πίσω από την αστάθεια στην περιοχή. Επίσης, η Ουάσιγκτον είναι σε επαφές με αξιωματούχους από το Ισραήλ και τον Λίβανο, προσπαθώντας να επιτύχει διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν στοχεύσει ηγέτες της Χεζμπολάχ και είναι πιθανό να συνεχιστούν, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση. Οι παγκόσμιοι ηγέτες ανησυχούν για τις συνέπειες της σύγκρουσης, που συμβαδίζει με τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς οι ανθρωπιστικές συνθήκες επιδεινώνονται στον Λίβανο, με πολλούς να αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία και άλλα κτίρια.

Πηγή: newsbomb.gr