Κινεζικό ΥΠΕΞ: Το Πεκίνο θα διαφυλάξει τα συμφέροντά του απέναντι στις προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ

0
37

Το Πεκίνο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μέτρα χρησιμοποιούν τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας ως πρόσχημα για να ζημιωθεί η εμπορική συνεργασία, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιδρώντας στις προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ σε κινεζικές εταιρείες λόγω των κατηγοριών ότι βοηθούν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σημείωσε ότι αν οι κυρώσεις αυτές τεθούν σε ισχύ, η Κίνα θα αναλάβει σθεναρή δράση για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της.

Επίσκεψη Κινέζου ΥΠΕΞ σε Γερμανία, Γαλλία και Νορβηγία

Παράλληλα το κινεζικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ αρχίζει σήμερα επίσκεψη που θα διαρκέσει ως τις 12 Μαΐου στην Ευρώπη, κατά την οποία θα μεταβεί διαδοχικά στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.

Η επίσκεψη αυτή ως την Παρασκευή γίνεται την ώρα που η Κίνα επιδιώκει προσέγγιση με την Ευρώπη σε ένα πλαίσιο εντάσεων με τις ΗΠΑ και σκοπεύει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τσιν Γκανγκ θα συναντηθεί με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, την επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά, όπως και με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Άνικεν Βίτφελτ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν.

Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ.

Αυτή γίνεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ήταν η πρώτη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Πηγή: thepresident.gr