Η πορεία της πανδημίας, η «Όμικρον» και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

0
198

EUROKINISSI

Η χώρα δεν πρόκειται να κατεβάσει ρολά. Το μήνυμα αυτό επαναλαμβάνει σχεδόν …μονότονα η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή τη μετάλλαξη «Όμικρον» και τη σεναριολογία περί νέων περιορισμών, από το «ντόμινο» των μίνι lockdown στην Ευρώπη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σαφής: «Δεν θα πάμε σε μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να κλείσει αυτό το ζήτημα που αγχώνει την ήδη ταλαιπωρημένη αγορά αλλά και τους πολίτες.

Του Κώστα Πασίση

Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με το γνώριμο ύφος του, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα».

Έναντι των «πιέσεων» για οριζόντιους περιορισμούς η κυβέρνηση παίζει …άμυνα επειδή περιμένει την απόδοση των μέτρων που ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα. Τα πρώτα στοιχεία δεν είναι καθησυχαστικά, αλλά δεν προκαλούν πανικό.

Κατά μια ανάγνωση είναι ελαφρώς ενθαρρυντικά, καθότι την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης κρουσμάτων άρχισε να επιπεδοποιείται. Ταυτόχρονα λόγω των τελευταίων παρεμβάσεων της κυβέρνησης είχαμε και αύξηση των εμβολιασμών.

Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους προσερχόμενους στα εμβολιαστικά κέντρα για την πρώτη δόση. Σήμερα περισσότεροι από 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο».

Η εικόνα όμως παραμένει τρομαχτική. Το πρώτο 20ημερο του Νοεμβρίου υπήρξε υπερδιπλασιαμός των κρουσμάτων κορωνοιού, ενώ διπλασιάστηκαν και οι νοσηλείες ασθενών, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη των ειδικών για υψηλούς δείκτες μέχρι τις εορτές.

Στην προκειμένη περίπτωση η στρατηγική της κυβέρνησης δείχνει να αποδίδει καρπούς και αυτό της δίδει χώρο και λίγο χρόνο για να ξεδιπλώσει το σχέδιο της…

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια δράσης σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, λόγω της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» που ακόμη και για τους «ειδικούς» είναι ο άγνωστος «Χ».

Στο «plan b» της κυβέρνησης υπάρχουν νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία όμως δεν αφορούν τους εμβολιασμένους. Και αυτό προκύπτει καθαρά από τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Δε σκεφτόμαστε μέτρα που θα φέρουν περιορισμό στους εμβολιασμένους» τόνισε χαρακτηριστικά αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ορθάνοικτο το παράθυρο για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι έχουν λάβει το μήνυμα ότι η ζωή τους θα γίνει πιο δύσκολη και πολλοί εξ αυτών κάνουν δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο.

Φέρνει μέτρα η μετάλλαξη «Όμικρον»;

Σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και το βέβαιο είναι ότι θα συζητηθούν και πιθανές νέες παρεμβάσεις. Όπως έχει αποδειχθεί, σε αυτές τις συσκέψεις κάθε φορά στην «εξίσωση» μπαίνουν τα μέτρα και αυτή τη φορά, σειρά έχει ο καθολικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση και η επαναφορά της μάσκας παντού.

Αλλά όπως διευκρινίζεται αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών και όχι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Η είδηση της της μετάλλαξης «Όμικρον» έθεσε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τόσο το Μαξίμου όσο και τους ειδικούς και μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις σε Μαξίμου και υπουργείο Υγείας για την εκτίμηση της κατάστασης.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν υψηλή μεταδοτικότητα αλλά με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο κανείς από τους ειδικούς δεν μπορεί να μπει με βεβαιότητα αν η νέα μετάλλαξη μπορεί να παρακάμψει τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πάντως τόνισε πως θα έχουμε εικόνα για την συγκεκριμένη παραλλαγή, τις επόμενες δέκα με δεκαπέντε ημέρες.

Πηγή: thepresident.gr