Η Πολωνία ζητά πρόσβαση στα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της Ryanair

0
33
ΑΠΕ

Η Πολωνία θέλει να έχει πρόσβαση στα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της Ryanair, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, με πρόφαση την τρομοκρατική απειλή, όπως δήλωσε σήμερα στην πολωνική τηλεόραση ο Σίμον Σινκόφσκι βελ Σεκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Η γενική εισαγγελία της Πολωνίας διέταξε χθες, Δευτέρα, τη διενέργεια ποινικής έρευνας για την αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε το αεροσκάφος, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του πολωνικού βραχίονα της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair.

“Θεωρώ ότι το γραφείο του πολωνού γενικού εισαγγελέα θα θελήσει να ακούσει τις καταγραφές των μαύρων κουτιών, αν έχουν διατηρηθεί. Αυτό θα είναι το αντικείμενο της έρευνας”, είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, καταρχάς είναι απαραίτητο να διακριβωθεί τι συνέβαινε στον αέρα, μέσα στο αεροσκάφος, να αποσαφηνιστεί ποιά επιχειρήματα–λεκτικά ή και όχι μόνο λεκτικά–υποχρέωσαν τον κυβερνήτη του αεροπλάνου να αλλάξει πορεία ενώ είχε σχεδόν φθάσει στα σύνορα της Λιθουανίας και να κατευθυνθεί για προσγείωση στο Μινσκ.

“Το αεροσκάφος βρίσκεται επί του παρόντος στη Λιθουανία. Ελπίζω μέσα στις επόμενες ημέρες οι εισαγγελείς μας να μπορέσουν να έρθουν σε άμεση επαφή με τα αποδεικτικά στοιχεία και με το πλήρωμα, που βρίσκεται στο Βίλνιους. Το γραφείο του εισαγγελέα βρίσκεται ήδη σε επαφή με τη λιθουανική πλευρά”, πρόσθεσε.

Το αεροσκάφος της Ryanair κατεθυνόταν την Κυριακή από την Αθήνα στο Βίλνιους και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ εξαιτίας μιας υποτιθέμενης απειλής για βόμβα που όπως αποδείχτηκε ήταν ψευδής.

Μεταξύ των επιβατών της πτήσης ήταν ο Ρομάν Προτασέβιτς, ένας αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος, τον οποίο η Λευκορωσία θεωρεί τρομοκράτη.

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο και κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 15 χρόνων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε χθες ότι το αεροδρόμιο του Μινσκ δεν ήταν το πλησιέστερο και ότι το αεροπλάνο θα μπορούσε να έχει συνεχίσει το ταξίδι του.

Το Λευκορωσικό υπουργείο Μεταφορών επιμένει ότι το αντίγραφο από τις συνομιλίες μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας και των πιλότων της Ryanair δείχνει ότι δεν υπήρξε πίεση προς τους πιλότους να αποφασίσουν αναγκαστική προσγείωση.

Πηγή: thepresident.gr