Η Μόσχα επιδιώκει “νέο επίπεδο” σχέσεων με το Πεκίνο

0
75

ΑΠΕ

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θέλει να οδηγήσει τις σχέσεις με την Κίνα σε ένα «νέο επίπεδο» και ότι ανυπομονεί για διά ζώσης συνομιλίες με την ηγεσία του Πεκίνου ενώ ρωσική εφημερίδα ανέφερε ότι ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας θα επισκεφθεί τη Μόσχα τον Φεβρουάριο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δυνατότητες για διμερή συνεργασία Ρωσίας-Κίνας κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία σκοπεύει να φθάσει τον στόχο της για εμπόριο αξίας 200 δισεκ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών νωρίτερα από το προγραμματισμένο και να «εμβαθύνει σημαντικά» τις σχέσεις της με το Πεκίνο, ανέφερε.

Η εμβάθυνση της σύμπραξης «άνευ ορίων» ανάμεσα στην ανερχόμενη υπερδύναμη Κίνα και τον γίγαντα φυσικών πόρων Ρωσία είναι κάτι που παρακολουθεί η Δύση με κάποια νευρικότητα, αν και δεν είναι σαφές πόσο βαθιά είναι η συνεργασία αυτή.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας ούτε την έχει χαρακτηρίσει «εισβολή», ευθυγραμμιζόμενη με το Κρεμλίνο που περιγράφει τον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αφού η Δύση επέβαλε τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία στρέφεται τώρα προς την Ασία –και ειδικότερα στην Κίνα– ύστερα από αιώνες κατά τους οποίους είχε στραμμένο το βλέμμα στη Δύση.

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε σήμερα ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ουάνγκ ίσως συναντηθεί με τον Πούτιν κατά την επίσκεψή του.

Ο σκοπός του ταξιδιού του Ουάνγκ είναι ασαφής αλλά ίσως σχετίζεται με τις προετοιμασίες για επικείμενη επίσκεψη στη Ρωσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ερωτηθείς για πιθανή επίσκεψη του Ουάνγκ Γι, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι δεν γνωρίζει ακόμα κάτι για μια τέτοια συνάντηση.

Πηγή: thepresident.gr