Η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει προτάσεις για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Λευκορωσίας

0
131

ΑΠΕ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις της Λευκορωσίας σε σχέση με την αναχρηματοδότηση του εξωτερικού της χρέους, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Ο Σιλουάνοφ δήλωσε είπε ότι η Μόσχα θα εξετάσει με ποια μορφή θα γίνει αυτή η αναχρηματοδότηση, αν θα γίνει μέσω του Ευρασιατικού Ταμείου Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης* ή μέσω εξωτερικού δανεισμού.

Το Ευρασιατικό Ταμείο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης υπό την ηγεσία της Ρωσίας δεν έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει στη Λευκορωσία δάνεια ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει μικρότερη στήριξη.

Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι αρχικά μπορεί να γίνει λόγος για την αναχρηματοδότηση του χρέους περίπου με 1 εκ. δολάρια ετησίως για την Ρωσία και το Ευρασιατικό Ταμείο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης.

Τον Δεκέμβριο, η Λευκορωσία είχε ζητήσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το Ευρασιατικό Ταμείο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κεφάλαια, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Μινσκ εν μέσω των σαρωτικών καταστολών του κατά των διαδηλώσεων στους δρόμους τα τελευταία δύο χρόνια.

*Το Ευρασιατικό Ταμείο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης , ως περιφερειακό Ταμείο ιδρύθηκε το 2009 από έξι χώρες (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν)

Πηγή: thepresident.gr