Επανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής για καλύτερες αστικές μεταφορές
Ο ΟΑΣΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον επανασχεδιασμό της συγκοινωνιακής υποδομής της Αττικής μέσω ενός νέου στρατηγικού σχεδίου μεταφορών. Σκοπός είναι η αναδιοργάνωση του μεταφορικού συστήματος της Αθήνας για την επόμενη είκοσιετία, εστιάζοντας στη διαλειτουργικότητα των δημόσιων συγκοινωνιών. Αυτό σημαίνει ότι λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ και Ηλεκτρικός θα συνεργάζονται καλύτερα και θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης των πολιτών.

Σχετική έρευνα του ΟΑΣΑ είναι σε εξέλιξη και απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Θα πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 36.600 νοικοκυριά και 71.200 μετακινούμενες ομάδες σε σταθμούς και λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων και οδηγών ταξί. Τα ερωτηματολόγια που θα συλλεχθούν θα αναλύσουν κοινωνικοοικονομικά στοιχεία και συνήθειες μετακίνησης, προκειμένου να προσδιοριστεί η πραγματική ζήτηση για τα μέσα συγκοινωνίας και να εντοπιστούν νέες τάσεις.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών θα παρουσιαστεί στις τοπικές αρχές σε ειδική εκδήλωση τον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει προτάσεις όπως «πρότυπα πεζοδρόμια», ποδηλατόδρομους και σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και περιοχές για πιάτσες ταξί. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, τόνισε ότι είναι κρίσιμο οι δημόσιες συγκοινωνίες να γίνουν η πρώτη επιλογή των πολιτών για τις μετακινήσεις στην Αθήνα, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται επίσης η εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι επιβάτες θα μπορούν να πληρώνουν τα εισιτήριά τους μέσω τραπεζικών καρτών ή κινητών τηλεφώνων σε ακυρωτικά μηχανήματα και πύλες. Επιπλέον, η επικαιροποίηση και ανάλυση των δεδομένων είναι απαραίτητη, καθώς το υφιστάμενο δίκτυο είναι στηριγμένο σε στοιχεία του 2009, που δεν αντικατοπτρίζουν τις σημερινές συνθήκες.

Πηγή: newsbomb.gr