Η ερημική περιοχή της Nazca έχει βοηθήσει στη διατήρηση αυτών των γεωγλυφικών, καθώς είναι αραιοκατοικημένη και δεν επηρεάζεται από πλημμύρες. Ο αριθμός των ανακαλύψεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της προόδου στην τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.
Αν και οι αρχαιολόγοι δύσκολα αναγνωρίζουν πώς να κατασκευάσουν μοντέλα μηχανικής μάθησης, μια ομάδα ερευνητών υπό τον Μασάτο Σακάι από το Πανεπιστήμιο Yamagata στην Ιαπωνία έχει εκπαιδεύσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει φωτογραφίες 430 γεωγλυφικών από το 2020. Το μοντέλο έχει προτείνει περισσότερες από 47.000 πιθανές τοποθεσίες γεωγλυφικών, από τις οποίες οι ερευνητές έχουν καταφέρει να αξιολογήσουν 1.309 με “υψηλές δυνατότητες”. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα, καθώς από τα 303 εικονιστικά γεωγλυφικά που προέκυψαν, τα 178 τα εντόπισε το μοντέλο.
Η έρευνα στις νέες τοποθεσίες πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 και οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα μπορούσαν να ανακαλύψουν περισσότερα γεωγλυφικά βάσει του ποσοστού επιτυχίας της αναζήτησής τους. Η Αμίνα Τζαμπατζαντσάν, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Max Planck, σημείωσε ότι η διπλάσια αύξηση γνωστών γεωγλυφικών είναι εντυπωσιακή δεδομένων των περιορισμένων παραμέτρων του μοντέλου εκπαίδευσης.
Η πραγματική σημασία των γεωγλυφικών και οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκαν παραμένουν ασαφείς. Κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ίσως λειτουργούσαν ως ιεροί χώροι ή είχαν σχέσεις με ημερολόγια, αστρονομία και άλλες κοινωνικές συμπεριφορές. Η πρόσφατη ανάλυση των γεωγλυφικών έχει επίσης αποκαλύψει δίκτυα μονοπατιών στη περιοχή, υποδηλώνοντας περαιτέρω έρευνα για την αποκωδικοποίηση του σκοπού τους.
Πηγή: newsbomb.gr