Εκλογές, λοιπόν, εδώ και τώρα! – Γράφει ο Γρηγόρης Ψαριανός

0
56

Η επιδίωξη εκλογικού αποτελέσματος για μια αυτοδύναμη αλλά και πολυσυλλεκτική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι φανερό πια πως είναι μονόδρομος. Δεν θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί διαφορετικά με κάποιο άλλο συγκεκριμένο σχέδιο, που να εξασφαλίζει σταθερότητα, εθνική και κοινωνική ασφάλεια και την απολύτως απαραίτητη οικονομική – και όχι μόνο- ανάπτυξη. Όπως δείχνουν τα πράγματα και όπως είναι προφανές και από τις δηλώσεις των ίδιων των αρχηγών, καμία συνεργασία δεν φαίνεται εφικτή, ούτε και η μόνη που θα ήταν πιθανή, δηλαδή μια συνεργασία του πρώτου με το τρίτο κόμμα όπως εμφανίζονται και καταμετρώνται σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, δηλαδή της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

*Του Γρηγόρη Ψαριανού

Ακούμε κάθε μέρα περί πιθανής κυβέρνησης “συνεργασίας”, ηττημένων ή νικητών, αλλά όσους τα παπαγαλίζουν δεν τους βλέπω για νικητές στο βάθος του ορίζοντα, αλλά και ως ηττημένοι δεν φαίνεται καν να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ούτε και στο εσωτερικό των κομμάτων τους! Η χώρα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο με πειράματα, λαϊκισμούς, ψέματα, απάτες και αυταπάτες. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα πειράματα, ούτε για επιστροφή στα θλιβερά ποσοστά αντισυστημικής ψήφου, κυρίως φασιστονεοναζί, αλλά όχι μόνο. Υπάρχει καταγεγραμμένο ένα σημαντικό ποσοστό ακροδεξιάς στην Ελλάδα, επικίνδυνο για την δημοκρατία και για την χώρα, που το πρόσημο τού χώρου αυτού γίνεται ακόμα πιο αρνητικό επειδή “παρασύρεται” και αθροίζεται συχνά σ’ αυτό μια μορφή κοινωνικού “αντισυστημισμού”, διάφοροι ψεκασμένοι ή πολιτικοκοινωνικά αναλφάβητοι.

Αυτές οι ομάδες αντισυστημικών και αντικαθεστωτικών, αθροιζόμενες εκλογικά με νεοναζί, φασίστες -και όχι μόνο- είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, πράγμα που έχει αποδειχθεί επανειλημμένως και σε πάρα πολλές χώρες. Η Δημοκρατία όμως είναι και οφείλει να είναι ανεκτική ακόμα και απέναντι σε όσους απεργάζονται την ανατροπή και την κατάργησή της. Εύκολα κάποιος θα συμπλήρωνε “δυστυχώς”, αλλά αυτό είναι Δημοκρατία. Ας εξαιρούνται μόνο οι εγκληματικές οργανώσεις και οι συνωμότες…

Πάντως, πρέπει να προσέλθουμε στις κάλπες και να αρνηθούμε κ α ι την δήθεν αντισυστημική Αποχή, το Λευκό και το Άκυρο. Η Αποχή και η αδιαφορία είναι απαράδεκτη στάση για έναν πολίτη ούτε το Λευκό και το Άκυρο είναι κοινωνικοπολιτικά υπεύθυνη λειτουργία. Με καθαρό μυαλό οι πολίτες ας προσέλθουν και ας ψηφίσουν ό,τι θεωρούν καλύτερο για την χώρα, για το μέλλον της και για το μέλλον των παιδιών τους. Ας θυμηθούν ή ας μάθουν οι νεότεροι Τι Έχουμε Περάσει, πόσα σκαμπανεβάσματα, πόσα μπρος-πίσω. Ας ανατρέξουμε στην Ιστορία να μελετήσουμε διχασμούς, εμφύλιους, Χούντες και Δικτατορίες, όπως και πόσες μακροχρόνιες κρίσεις ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ιδίως οι νέοι πρέπει να ψάξουν και να αντλήσουν πληροφορίες και διδάγματα από Εθνικές Καταστροφές, κυρίως από αυτές που προήλθαν από Δικές μας άστοχες ή λαθεμένες επιλογές!

Και να αφήσουμε κατά μέρος την λαϊκίστικη ανόητη “ευκολία” πως για όλα τα δεινά που πέρασε η Ελλάδα την ευθύνη έχουν κάποιοι ξένοι, Αμερικάνοι, Άγγλοι, Γάλοι, Ρώσοι, Γερμανοί ή Εξωγήινοι… Για τα Μνημόνια, για την Χούντα, για τον Εμφύλιο ’43-’49, για το Κυπριακό, για την Μικρασιατική Καταστροφή, για όλα αυτά εμείς οι ίδιοι είμαστε κυρίως υπεύθυνοι. Και τώρα που η χώρα έχει μπει σε μια σειρά, τώρα που όλοι διεθνώς μιλάνε για ελληνικό θαύμα, σε μια ταραγμένη τετραετία μάλιστα με πανδημίες, πόλεμο μέσα στην Ευρώπη δίπλα μας, με έξαρση μεταναστευτικής κρίσης και συνεχείς τουρκικές απειλές, τώρα που έχουμε ανοιχτό δρόμο για πρόοδο και προκοπή, δεν πρέπει επ’ ουδενί να προκαλέσουμε την μοίρα μας με καταστροφικές επιλογές που θα μάς γυρίσουν δεκαετίες πίσω!

Όσο για τον σχεδιασμό του Ελληνικού Αύριο υπάρχουν σχέδια και άνθρωποι που τα έχουν εκπονήσει, εδώ και δεκαετίες, όπως ο Πικιώνης, ο Κωνσταντινίδης, ο Δοξιάδης, ο Τρίτσης, ο Μάνος, ο Παπαγιαννάκης και πολλοί άλλοι, και πολιτικοί, ανεξαρτήτως εάν μάς ήταν αρεστοί ή αν είμαστε οπαδοί, ψηφοφόροι ή πολιτικοί τους φίλοι. Προσωπικά, θεωρώ Εθνικούς ευεργέτες τρείς Κωνσταντίνους που έσωσαν την Ψωροκώσταινα, που δεν ψήφιζα αφού ως ”αριστερός” ήμουν τρόπον τινά αντίπαλος! Μιλάω για τον Κων. Καραμανλή, που έβαλε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, για τον Κων. Μητσοτάκη, που υπέγραψε την Συνθήκη τού Μάαστριχτ και τον Κων. Σημίτη, που μάς έβαλε -με κόλπο, μάλιστα- στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ! Ας είναι καλά, εκεί ψηλά που βρίσκονται.

Υπάρχουν και σχέδια για την ανάπτυξη και αξιοποίηση τού θαλάσσιου μετώπου, της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας, όπου διεκδικώ και την ψήφο των συμπολιτών μας. Δεν πρόκειται για κάποιο σχέδιο δικό μου, αλλά για το τι πρέπει να γίνει ή μάλλον τι έπρεπε να έχουμε ήδη κάνει, εδώ και χρόνια. Έχω καταθέσει βέβαια επανειλημμένως και από το 2007 ερωτήσεις, προτάσεις και αναφορές στην Βουλή για την αξιοποίηση αυτού τού θαλάσσιου μετώπου, της ιστορικής μας μεγαλούπολης σε μια από κτίσεως κόσμου θαλασσινή χώρα, που έχει γυρισμένη την πλάτη της στην θάλασσα! Εσχάτως, μόνο το Δέλτα αξιοποιήθηκε κυρίως με το υπέροχο ΚΠΙΣΝιάρχος, και με την Μαρίνα Λάτση στο Παλαιό Φάληρο, που θυμηθείτε πόσες γελοίες αντιδράσεις υπήρξαν από δήθεν προοδευτικούς ανθρώπους και “μεταφερόμενους κινητοποιημένους κατοίκους” με μαύρες σημαίες. Όμως, από το Μοσχάτο ως την Γλυφάδα, μιλώντας για τα όρια της εκλογικής περιφέρειας, και ακόμα καλύτερα από το Νέο Φάληρο ως το Σούνιο πρέπει εδώ και τώρα να αξιοποιήσουμε αυτά τα μοναδικά πλεονεκτήματα της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας. Είναι το ωραιότερο μέρος ολόκληρης της Ευρώπης και είναι ντροπή μας να παραμένει ακόμα σ’ αυτό το χάλι, με άναρχη δόμηση, φρικαλέες παρεμβάσεις και κατασκευές, στο έλεος διάφορων λαμόγιων, χωρίς καμία χωροταξική φροντίδα και σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής ένας σκουπιδότοπος που καθόλου δεν τιμά τον τόπο και την ιστορία του… Ελπίζουμε τα έργα στο Ελληνικό, στο Μοσχάτο, στον Άλιμο αλλά και γενικότερα να συνεχιστούν με γρήγορους ρυθμούς, να ολοκληρωθούν και να ακολουθήσουν και άλλα. Για μια εκρηκτική ανάπτυξη, πάντα με ορθολογισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και αυστηρή προστασία τού τοπίου, της γης και της θάλασσας.

Εν κατακλείδι, να πούμε πως οι Εκλογές της 21ης ΜαΪου είναι εξαιρετικά σημαντικές για όλους μας και δεν είναι καθόλου κάποια πρόβα για τις επόμενες, τού Ιουλίου. Πρέπει τώρα να ψηφίσουμε όλοι “με φόρα”, που λέει κι η Πόπη, σαν να είναι μόνο αυτή η εκλογική αναμέτρηση μπροστά μας, γιατί αλήθεια, κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει δεύτερη ή και τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Η φωνή μας την 21η Μαϊου είναι η καθοριστική ούτως ή άλλως για το άμεσο αλλά και το προσεχές μέλλον.

*Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Πηγή: thepresident.gr