Ε. Λουρή στην ΘΕΑ: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία η στροφή των νέων στην επιχειρηματικότητα

0
77

Το 30% των ομάδων νεοφυούς επιχειρηματικότητας που έχουν φιλοξενηθεί στην Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο παραμονής τους στη θερμοκοιτίδα, ενώ το 50% δημιούργησαν επιχειρήσεις κατά το πρώτο έτος μετά την έξοδό τους. Αυτό σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου κατά την σημερινή επίσκεψη της υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελένης Λουρή-Δενδρινού, στην Θερμοκοιτίδα.

Η υπουργός επισήμανε σε δήλωσή της ότι η παρουσία της στην Θ.Ε.Α. «έχει διττό χαρακτήρα, συμβολικό και ουσιαστικό. Συμβολικό καθώς σηματοδοτεί τη στήριξη της Πολιτείας, διαχρονικά, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και σε τέτοιες καινοτόμες πρωτοβουλίες της επιμελητηριακής κοινότητας και ουσιαστικό διότι θέλω κι εγώ να ακούσω από εσάς, τις νέες και τους νέους με start-up επιχειρήσεις, την διαδρομή σας, τις αγωνίες, τους στόχους, τα όνειρά σας και βεβαίως ιδέες και προτάσεις για το πώς η Πολιτεία μπορεί να σταθεί αποτελεσματικότερα στο πλευρό σας».

Η κυρία Λουρή ανέδειξε ως «εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, τη στροφή των νέων στην επιχειρηματικότητα» αντιδιαστέλλοντάς την με τη νοοτροπία που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες» και τόνισε ότι «μετά τη σημερινή συνάντηση είμαι περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς οι νέες και οι νέοι επιστήμονες, ερευνητές-τριες και επιχειρηματίες, σ’ ένα φιλικό και υποστηρικτικό για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία περιβάλλον, μπορούν πραγματικά να μεγαλουργήσουν όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Από την πλευρά της η πρόεδρος είπε: «Είναι μεγάλη χαρά να σας υποδεχόμαστε σε αυτό το χώρο, που λειτουργεί ως φυτώριο καινοτόμων ιδεών. Βοηθά τη γνώση, το ταλέντο και τη φιλοδοξία να μεταφραστούν σε καινοτόμα, επιτυχημένα επιχειρηματικά εγχειρήματα» και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας να βελτιώνονται με ταχείς ρυθμούς και το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της χώρας να αναπτύσσεται, να αυξάνει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Η κυρία Κουνενάκη τόνισε ότι το ΕΒΕΑ «είναι το πρώτο επιμελητήριο στην Ευρώπη που δημιούργησε Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων κι αργότερα Επιταχυντή Επιχειρήσεων και Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων» και παρουσιάζοντας τη Θερμοκοιτίδα που ιδρύθηκε το 2014 κι είναι αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του ΕΒΕΑ, που υποστηρίζεται από την περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής σημείωσε:

-«Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ταυτόχρονα 50 νεοφυείς επιχειρήσεις ή 150 νέους επιχειρηματίες.

-Στους μέχρι τώρα κύκλους προσκλήσεων, έχει δεχθεί 1552 αιτήσεις ένταξης κι έχει φιλοξενήσει 400 επιχειρηματικά σχήματα, που επελέγησαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης.

-Μέχρι τώρα έχουν αξιοποιηθεί η εμπειρία 71 μεντόρων και συμβούλων, σε θέματα επιχειρησιακής στρατηγικής, μάρκετινγκ και προώθησης πωλήσεων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, νομικών και λογιστικών θεμάτων αλλά και η συνεργασία με το Alba Business School.

-Η Θερμοκοιτίδα παρέχει ευκαιρίες και υποστήριξη για την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, δράσεις επιχειρηματικής δικτύωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Η πρόεδρος ανέδειξε, ταυτόχρονα, τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δραστηριότητας της Θερμοκοιτίδας:

-«30% των ομάδων που έχουμε φιλοξενήσει προχώρησαν στη δημιουργία επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο παραμονής τους στη θερμοκοιτίδα,

-ενώ το 50% δημιούργησαν επιχειρήσεις κατά το πρώτο έτος μετά την έξοδό τους.

Πολλές από αυτές – συνέχισε – έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας, έχουν προσελκύσει χρηματοδότηση από επενδυτές και δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής, όπως οι τεχνολογίες υγείας, οι κινητές εφαρμογές, το περιβάλλον, η αγροδιατροφή, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το FinTech, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι δημιουργικές βιομηχανίες», πρόσθεσε και επαναβεβαίωσε ότι «για το ΕΒΕΑ η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας παραμένει κεντρική προτεραιότητα».

Η ίδια πρόσθεσε: «Σήμερα, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την καινοτομία σε καταλύτη για το μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη εξαγώγιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Για τη δημιουργία καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός».

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Δημήτριος Δημητρίου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, Ανδρέας Μπεκυράς και Κωνσταντίνος Τσιακατάρας.

Στη συνάντηση μίλησαν ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής σχετικά με τις πρωτοβουλίες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στην πλατφόρμα Elevate Greece στην οποία είναι πλέον εγγεγραμμένες 785 start-ups, o διευθύνων σύμβουλος της Elevate Greece Μιχάλης Δρίτσας για το έργο και τα επόμενα βήματά της, η Ελένη Φώτη, διευθύντρια της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του ΕΒΕΑ και εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων.

Πηγή: thepresident.gr