Χανιά: Στη Σούδα το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ»

0
59

Στη Νατοϊκή προβλήτα Κ14 στο Μαράθι Σούδας κατέπλευσε σήμερα το πρωί, η ναυαρχίδα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού , αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»

To αεροπλανοφόρο με τον κωδικό αριθμό R 91 ,προσέγγισε στο Μαράθι με την βοήθεια τεσσάρων ρυμουλκών που το οδήγησαν με ασφάλεια στην Κ14.

Το πλοίο θα παραμένει για 5 ημέρες στα Χανιά στο πλαίσιο της συμμετοχής του αυτή την περίοδο στην επιχείρηση, « Antares».

Το ΑΠΕ -ΜΠΕ βρέθηκε στο « Σαρλ Ντε Γκωλ» , στο πλαίσιο ξενάγησης που πραγματοποίησαν αξιωματούχοι του πλοίου.

Πρώτο σημείο ξενάγησης , η γέφυρα διακυβέρνησης του πλοίου στο 9ο επίπεδο του αεροπλανοφόρου όπου σε μόνιμη βάση υπάρχει 8μελες πλήρωμα

Από το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ορατότητα για όλες τις δραστηριότητες στα εξωτερικά καταστρώματα και σε άλλους χώρους.

Στη γέφυρα υπάρχουν όλα τα σύγχρονα μέσα ναυσιπλοϊας , ενώ ο θάλαμος επιχειρήσεων του πλοίου βρίσκεται σε άλλο σημείο.

Ακολούθησε η ξενάγηση στο διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης των πτητικών μέσων του πλοίου όπου υπήρχαν 12 rafale καθώς και ενα ελικόπτερο , στο οποίο γινόταν εργασίες ανεφοδιασμού.

Τελευταίο σημείο της ξενάγησης ήταν ο κλειστός χώρος προετοιμασίας και επισκευής των πτητικών μέσων όπου τεχνικοί του πλοίου πραγματοποιούσαν εργασίες.

Το « Σάρλ Ντε Γκώλ κινείται με ταχύτητα 27 κόμβων δυνατότητα που του δίνουν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες. Το μήκος του είναι 261,5 μέτρα και το μήκος που καταλαμβάνει ο διάδρομος απογείωσης και προσέγγισης αεροσκαφών είναι 261 μήκος και πλάτος 64 μέτρα .

Το ύψος του είναι 75 μέτρα. Ο διάδρομος και η περιοχή εκτόξευσης είναι εξοπλισμένα με καταπέλτη σύστημα ασφαλείας προσγείωσης , με δυνατότητα να εξυπηρετήσει 100 αποστολές την ημέρα ενώ το εκτόπισμα του πλοίου είναι 42.500 τόνων.

Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου είναι 1.350 άτομα και στον αριθμό αυτό προστίθενται ανάλογα με τις από αέρος επιχειρησιακές του ανάγκες, 2.550 άτομα, καθώς και 800 πεζοναύτες. Κατά την παρουσία του πλοίου στα Χανιά έχουν προγραμματιστεί έξοδοι κατά ομάδες μελών του πληρώματος σε σημεία της πόλης και της Περιφερειακής Ενότητας.

Το « Ντε Γκωλ» , διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων και ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς .Μπορεί να φιλοξενήσει στόλο αεροσκαφών «Rafale», 12 από τα οποία βρισκόταν κατά την ξενάγηση στο χώρο καταστρώματος και διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης . Το πλοίο διαθέτει συστήματα που του παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέχρι και 2.000 στόχους. Είναι εφοδιασμένο με το σύστημα πυραύλων επιφανείας- αέρος «Aster 15», εκτοξευτές πυραύλων, «Sylver¨» και δύο συστήματα πυραύλων « Mistral». Το πλοίο διαθέτει νοσοκομείο , γυμναστήριο και πολλούς βοηθητικούς χώρους.

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε καταπλεύσει στη Σούδα και τον Μάρτιο του 2022.

Πηγή: thepresident.gr