Αντόνιο Γκουτέρες: Περισσότεροι από 87.000 κυανόκρανοι από 125 χώρες υπηρετούν σε 12 επιχειρήσεις

0
54

Την «εξαιρετική συμβολή των κυανόκρανων στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» τιμά με μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας παράλληλα αλληλεγγύη με τις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους τους. «Θα εμπνεόμαστε για πάντα από την ανιδιοτελή αφοσίωσή τους στην υπόθεση της ειρήνης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως κατά την εκτέλεση αυτού τους σημαντικού έργου, πολλοί κυανόκρανοι πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα. Ειδικότερα, αναφέρει πως περισσότεροι από 4.200 κυανόκρανοι έχουν χάσει τη ζωή τους υπηρετώντας υπό τη σημαία του ΟΗΕ.

Αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή τους, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει πως οι κυανόκρανοι είναι η πάλλουσα καρδιά της δέσμευσής των Ηνωμένων Εθνών για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. «Για 75 χρόνια έχουν υποστηρίξει ανθρώπους και κοινότητες που συγκλονίζονται από συγκρούσεις και αναταραχές σε όλο τον κόσμο. Από το 1948, περισσότεροι από δύο εκατ. κυανόκρανοι έχουν υπηρετήσει σε 71 αποστολές, βοηθώντας τις χώρες να οδηγηθούν στο δύσκολο μονοπάτι από τον πόλεμο στην ειρήνη. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στο χάος αυτών των θανατηφόρων συγκρούσεων, παρέχοντας μια σανίδα σωτηρίας ελπίδας και βοήθειας σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα που μπορεί να φανταστεί κανείς» σημειώνει.

Καταγράφοντας τη σημερινή δράση των κυανόκρατων, αναφέρει πως περισσότεροι από 87.000 από 125 χώρες υπηρετούν σε 12 επιχειρήσεις. «Αντιμετωπίζουν αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις και διαιρέσεις, τελματωμένες ειρηνευτικές διαδικασίες και πιο περίπλοκες συγκρούσεις» συμπληρώνει και υπογραμμίζει: «Παρά τα εμπόδια αυτά και σε συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα εταίρων, οι κυανόκρανοι επιμένουν. Για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από τη σκιά των συγκρούσεων, οι ομάδες των κυανόκρανων αντιπροσωπεύουν την ελπίδα. Καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις υποστηρίζουν την ανθρωπότητα, ας τις υποστηρίζουμε και ας αναγνωρίζουμε πάντα το έργο τους».

Πηγή: thepresident.gr