Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά σε Μάνδρα και Λουτράκι

0
43

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μάνδρα, όπου σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ έχει δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νεα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια καθώς η πύρινη λαίλαπα κινείται δυτικά, προς τον οικισμό Κιάφα, όπου έχει σημάνει συναγερμός. Οι φλόγες απειλούν, επίσης, εργοστάσιο στη Μαγούλα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα και στη Νέα Ζωή, όπου επίσης καταστράφηκαν κατοικίες, ενώ κινδυνεύει και η περιοχή Αγία Σοφία όπου αστυνομικοί απομακρύνουν κατοίκους. Παράλληλα, ο άνεμος έσπρωξε το μέτωπο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του οικισμού Νέας Ζωής, Βασίλης Παπανικολάου ανέφερε πως η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα ενώ όπως είπε έχει πληροφορίες πως έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές του οικισμού. Όπως επισήμανε αν συνεχιστούν οι ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα και έρθουν κι άλλα πυροσβεστικά θα σωθεί τουλάχιστον το 80% του οικισμού.

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Λουτράκι: Η φωτιά φαίνεται να κινείται απειλητικά προς την νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου

«Η φωτιά φαίνεται να κινείται απειλητικά προς την νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή των διοδίων του Καλαμακίου», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όπως προσέθεσε, με αφορμή τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στις περιοχές των Ισθμίων και του Πανοράματος, «το κακό συνεχίζεται και δεν θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ύφεσης, αλλά αυτό που καταγράφεται είναι μία επαναλαμβανόμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά», ενώ αναφερόμενος στα μηχανήματα του στρατού που επιχειρούν, σημείωσε ότι «προσπαθούν, όπου μπορούν, να ανοίγουν δρόμους πρόσβασης στα πυροσβεστικά οχήματα».

Ακόμη, ο Χάρης Βυτινιώτης τόνισε ότι «είναι σημαντική και η συμβολή των εθελοντών, αλλά και των μηχανημάτων της α

Ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας λόγω των δασικών πυρκαγιών

Εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία που θα συνδράμουν τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας συνδρομής προχώρησε σήμερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν χθες, Δευτέρα 17 Ιουλίου, στη χώρα, εν μέσω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες αναμένεται να ενταθούν εκ νέου.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα η Ιταλία και η Γαλλία, με την κάθε χώρα να προσφέρει από 2 αεροσκάφη CL-415, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Οι ανωτέρω προσφορές έγιναν αποδεκτές από τη χώρα μας και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αργότερα εντός της ημέρας.

«Η χώρα μας, η οποία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής “απάντησης” στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τα κράτη-μέλη για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών», σημειώνει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας αμέσως μόλις προσγειώθηκε από τις Βρυξέλλες. Εκεί ενημερώθηκε σε σύσκεψη από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με κύρια τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, όπου οι προσπάθειες των δυνάμεων επικεντρώνονται στην περιοχή της Νέας Ζωής Μάνδρας και του οικισμού των Ποντίων Ελευσίνας.

Στη σύσκεψη μαζί με την ηγεσία του ΠΣ συμμετείχαν οι Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Άκης Σκέρτσος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θανάσης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός δεν έκανε δήλωση.

Πηγή: thepresident.gr