Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εάν η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία της

0
44

ΑΠΕ

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι τον Μάρτιο αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία «με εντολή» των Ηνωμένων Πολιτειών, παρόλο που είχε επιτευχθεί «μια πολύ, πολύ δύσκολη ισορροπία» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Το κείμενο ήταν πράγματι έτοιμο. (…) Και τότε, ξαφνικά, η ουκρανική πλευρά εξαφανίστηκε από το ραντάρ, (δήλωσε) ότι δεν ήθελε πλέον να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε «προφανές» ότι «μια τέτοια απόρριψη των ήδη συμφωνημένων συμφωνιών συνέβη σαφώς με εντολή της Ουάσινγκτον».

«Είναι προφανές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η ουκρανική πλευρά δήλωσε την απροθυμία της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, και στη συνέχεια αυτή η απροθυμία μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε νόμο που απαγορεύει στην ουκρανική πλευρά και στον Ουκρανό πρόεδρο και σε όλους τους άλλους να διαπραγματεύονται με τη Ρωσία και με τον πρόεδρο Πούτιν» , δήλωσε ο Πεσκόφ.

Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου, Ουμάρο Σισσόκο Εμπαλο, δήλωσε στο Κίεβο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο είχε επισκεφθεί την προηγούμενη ημέρα, «είχε εκφράσει την ιδέα ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι».

Ερωτηθείς σχετικά με τις παρατηρήσεις αυτές, ο κ. Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να εγγυηθεί τα συμφέροντά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Θέλουμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πλήρη απροθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας», εξέφρασε τη λύπη του, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε συγκεκριμένο μήνυμα» από την ουκρανική προεδρία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του, απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη Μόσχα, καταγγέλλοντας την «προσχεδιασμένη ρητορική» του Βλαντιμίρ Πούτιν , ενώ χθες δήλωσε ότι για να ξεμπλοκαριστούν οι σχέσεις η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να πλήττει πολιτικές υποδομές.

Κατά την άποψη του Ζελένσκι, τα μηνύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την ετοιμότητα για διάλογο είναι μόνο ρητορική που απευθύνεται στην ρωσική κοινή γνώμη και στις χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Τόνισε ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εάν η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορά της, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο τη Γουινέας Μπισάου, δήλωσε ότι η Ρωσία έστειλε στο Κίεβο «σήματα» για το ενδεχόμενο «χτισίματος γεφυρών», στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πάνω ήδη από οκτώ μήνες στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάσου είχε την Τρίτη συνομιλίες στην Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η ρωσική ηγεσία μετέφεραν μέσω τουπροέδρου της Γουινέας Μπισάου σήματα για την ηγεσία της Ουκρανίας.

«Είπε ότι η Ρωσία θέλει να χτίσει γέφυρες», σημείωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι για να γίνει οτιδήποτε δυνατό, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να πλήττει πολιτικές υποδομές. «Το δεύτερο ζήτημα που μετέφερε η Ρωσία είναι ότι πρέπει να ξεμπλοκάρουμε τις σχέσεις… Ας αρχίσουμε να ξεμπλοκάρουμε τουλάχιστον τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος, δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόεδρος.

Οι συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν βαλτώσει από τον Μάρτιο, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για το αδιέξοδο.

Πηγή: thepresident.gr