Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, σημείωσε ότι η έγκαιρη εφαρμογή της ανοσοθεραπείας σε πρώιμο στάδιο της νόσου συνιστά σημαντική πρόοδο. Ανέφερε ότι οι βιοδείκτες είναι καθοριστικοί για την εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου. Χάρη στη ραγδαία εξέλιξη των μοριακών εξετάσεων, οι ογκολόγοι μπορούν να εντοπίζουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις και να προσαρμόζουν τις θεραπείες στις ανάγκες των ασθενών, προσφέροντας τους καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Η ΕΟΠΕ, από το 2011, έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα ανίχνευσης βιοδεικτών, μέσω των οποίων έχουν επωφεληθεί πάνω από 8.000 ασθενείς. Τονίζεται ότι η επικαιροποίηση του πλαισίου αποζημίωσης για τις θεραπείες αυτές είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς η αποζημίωση παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2014. Ενδεικτικά, το κόστος ανάλυσης βιοδεικτών που έχει καλυφθεί από την ΕΟΠΕ έχει ξεπεράσει τα 5,6 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μιχάλης Λιόντος, Παθολόγος Ογκολόγος και Επίκουρος Καθηγητής στο ΕΚΠΑ, υπογράμμισε πως η ανοσοθεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τη δημόσια υγεία, πληροί πολλές από τις σύγχρονες θεραπευτικές απαιτήσεις. Ο κ. Αναστάσιος Μπούτης, Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, επεσήμανε τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση και τη βελτίωση των θεραπευτικών εκβάσεων.
Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού και η υποστήριξη από την πολιτεία στην εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου αναδείχθηκαν ως καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση της επιβίωσης και τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κ. Γιώργος Καπετανάκης, πρόσθεσε ότι οι τελευταίες δεκαετίες έχουν φέρει σημαντικές εξελίξεις στη φροντίδα των καρκινοπαθών, που κατέληξαν σε αυξήσεις των ποσοστών επιβίωσης. Αν και οι εξελίξεις είναι θετικές, υπογράμμισε τις προκλήσεις που παραμένουν, όπως το κόστος, οι ρυθμιστικές διαδικασίες και τα γεωγραφικά εμπόδια, που περιορίζουν την πρόσβαση των ασθενών στις σύγχρονες θεραπείες.
Πηγή: newsbomb.gr