Ενίσχυση της Υγειονομικής Περίθαλψης με Αυξημένες Δαπάνες στο Δημόσιο Προϋπολογισμό
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου στην επόμενη τετραετία θα κατευθυνθεί στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά και σε τομείς όπως η παιδεία, οι συντάξεις και η άμυνα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η συμφωνία με την ΕΕ επιτρέπει μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, προσθέτοντας 4 δισ. ευρώ στα 13,8 δισ. ευρώ της τετραετίας.

Όσον αφορά την Υγεία, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 προγραμματίζει σημαντική ενίσχυση στους ιατρούς του ΕΣΥ, με αύξηση 20% στην αποζημίωση για εφημερίες από 01.01.2024, κόστος 45 εκατ. ευρώ. Πρόσθετα, θα θεσπιστεί και αυξημένο κίνητρο για την προσέλκυση ιατρών σε δύσκολες περιοχές από τον Σεπτέμβριο του 2024, κοστίζοντας 5 εκατ. ευρώ το 2024 και 16 εκατ. ευρώ το 2025. Από την 01.01.2025, θα ισχύει και αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών με συντελεστή 22%, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό κατά 40 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπει η δημοσιονομική κατάσταση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) να παρουσιάσει πλεόνασμα 156 εκατ. ευρώ, αν και αυτό είναι μειωμένο κατά 63 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Η υπέρβαση στα έξοδα κατά 54 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων αποζημιώσεων εφημεριών, είναι η βασική αιτία της επιδείνωσης.

Πέρα από αυτές τις προβλέψεις, αναμένονται και αυξήσεις κατά 155 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές παροχές του ΕΟΠΥΥ, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για υγειονομικές υπηρεσίες. Οι δαπάνες για μεταβιβάσεις σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης αναμένονται στα 34.203 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1.124 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των επιχορηγήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ και των ενισχύσεων για τα νοσοκομεία. Οι συνολικές μεταβιβάσεις προς τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανέρχονται σε 2.873 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newsbomb.gr