Αλλαγές Ώρας και Οι Επιπτώσεις τους στην Υγεία του Ύπνου
Αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του ύπνου και τη λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού προκαλούν οι δίμηνες αλλαγές ώρας. Μια ερευνητική ομάδα από τη Βρετανική Εταιρεία Ύπνου προτείνει στην κυβέρνηση της Βρετανίας την κατάργηση αυτών των αλλαγών. Αναλύοντας τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, διαπιστώνουν ότι η λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος ευνοούνται από την ορθότερη έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας και επηρεάζονται αρνητικά από τις ετήσιες αλλαγές, ειδικά όταν τα ρολόγια προχωρούν την άνοιξη.

Η Βρετανική Εταιρεία Ύπνου, σύμφωνα με δήλωσή της στο περιοδικό «Journal of Sleep Research», «συνιστά ανεπιφύλακτα» τη διατήρηση της χειμερινής ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Μέγκαν Κρόφορντ, λέκτωρ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, τονίζει ότι η καθιέρωση της θερινής ώρας όλο το χρόνο θα ήταν «λανθασμένη» όσον αφορά την υγεία του ύπνου και τη φυσιολογία των κιρκάδιων ρυθμών. Επισημαίνει ότι το πρωί είναι κρίσιμο για την έκθεση στο φως, ώστε τα ρολόγια του σώματος να παραμένουν συγχρονισμένα, προσθέτοντας πως στα γεωγραφικά γεωμετρία μας δεν υπάρχει επαρκής φωτεινότητα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο Μάλκολμ βον Σαντζ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria και μέλος του Northumbria Centre for Sleep Research, επισημαίνει ότι η διατήρηση της καθιερωμένης ώρας αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή ευθυγράμμιση των εσωτερικών ρολογιών μας με την ημέρα και τη νύχτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνιμη εκδοχή της κανονικής ώρας θα προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία, καθώς θα αυξήσει την έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως κατά την διάρκεια του φθινοπώρου έως την άνοιξη, παράλληλα με το γεγονός ότι οι ηλιοβασιλέματα θα συμβαίνουν νωρίτερα το καλοκαίρι.

Πηγή: newsbomb.gr