Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών συμβάντων και θανάτου μετά τηνCovid-19 σύμφωνα με νέα έρευνα
Η Covid-19 έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμα και τρία χρόνια μετά τη μόλυνση. Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται από μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος που σχετίζεται με την Covid-19 είναι συγκρίσιμος με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με καρδιοαγγειακή νόσο, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η περιφερική αρτηριακή νόσος. Ιδιαίτερα, οι νοσηλευμένοι ασθενείς παρουσίασαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση UK Biobank που περιλάμβαναν 10.005 άτομα με ήπια έως σοβαρή Covid-19 και 217.730 άτομα που δεν είχαν μολυνθεί, σε μια χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων έγινε για σχεδόν τρία χρόνια.

Επιπλέον, μια γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι ενήλικες με ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, περίπου 65% υψηλότερο από εκείνους που ανήκαν στην ομάδα Ο. Παρά τα σημαντικά ευρήματα, οι ερευνητές επισήμαναν αρκετούς περιορισμούς στην μελέτη, όπως το ότι τα δεδομένα αφορούσαν μολύνσεις με το αρχικό στέλεχος του ιού πριν από την ευρεία διάθεση των εμβολίων το 2021.

Πηγή: newsbomb.gr