Ξεκινά τη Δευτέρα στην ηπειρωτική Κίνα η δίκη ακτιβιστών από το Χονγκ Κονγκ

0
134
ΑΠΕ

Τουλάχιστον επτά από τους 12 ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ που συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη μητρόπολη με πλοίο θα δικαστούν τη Δευτέρα στην νότια Κίνα, ανακοίνωσαν σήμερα οικείοι τους.

Η υπόθεση προσελκύει έντονο ενδιαφέρον στο Χονγκ Κονγκ και στο εξωτερικό καθώς πρόκειται για σπάνια περίπτωση στην οποία οι αρχές του Πεκίνου συνέλαβαν ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το χρηματοοικονομικό κέντρο, σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι ανησυχίες για την αυτονομία της οποίας χαίρει η πόλη.

Την 23η Αυγούστου, η κινεζική ακτοφυλακή σταμάτησε την ομάδα των προσώπων αυτών, εκ των οποίων το νεότερο είναι 16 ετών, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρώην βρετανικής αποικίας. Η ακτοφυλακή εκτίμησε ότι είχαν προορισμό την Ταϊβάν, και τους παρέδωσε στην αστυνομία της Σεντζέν, μητρόπολης της ηπειρωτικής Κίνας στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

Οι οικογένειες των συλληφθέντων ζήτησαν αυτή την εβδομάδα να ενημερωθούν τουλάχιστον 20 ημέρες νωρίτερα προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη δίκη, δεδομένου ότι εισερχόμενοι στην ηπειρωτική Κίνα θα αναγκάζονταν να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Συγγενείς των επτά ενημερώθηκαν από δικηγόρους που διορίστηκαν συνήγοροι από το κράτος ότι η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το απόγευμα σε δικαστήριο της Σεντζέν, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης «Save 12 HK Youths» («Σώστε τους 12 νέους του Χονγκ Κονγκ»).

Το κομμουνιστικό καθεστώς συνηθίζει να καταδικάζει αντιπολιτευόμενους κατά τη διάρκεια των εορτών στο τέλος της χρονιάς, καθώς τότε είναι πιο περιορισμένο το ενδιαφέρον του υπόλοιπου κόσμου.

Την ίδια μέρα, αναμένεται να ξεκινήσει στη Σανγκάη η δίκη μιας μη επαγγελματία δημοσιογράφου η οποία συνελήφθη αφού κάλυψε στις αρχές της χρονιάς την επιβολή καραντίνας στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός.

«Ενημερωθήκαμε ότι o Άντι θα περάσει από δίκη το απόγευμα της Δευτέρας», ανακοίνωσε στο Twitter η οικογένεια του Άντι Λι. «Όπως και για άλλες πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις, εκμεταλλεύονται την περίοδο των Χριστουγέννων για να περιορίσουν τη διεθνή κριτική».

Δύο ανήλικοι κατηγορούμενοι θα δικαστούν σε χωριστές, κεκλεισμένων των θυρών ακροαματικές διαδικασίες σε άλλη ημερομηνία, ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό τον μήνα οι κινεζικές αρχές.

Όλοι τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες στο Χονγκ Κονγκ που συνδέονται με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρώην βρετανική αποικία, συμπεριλαμβανομένων των ταραχών και της παραβίασης του νόμου για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στη μητρόπολη τον Ιούνιο.

Στη δίκη τους στην ηπειρωτική Κίνα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη διέλευση των συνόρων και οργάνωση παράνομης διέλευσης, οι οποίες επισύρουν ποινές έως και επταετούς κάθειρξης.

Πηγή: thepresident.gr