Βρετανία: Ο Τζέιμς Κλέβερλι παραμένει υπουργός Εξωτερικών

0
49

ΑΠΕ

Ο Τζέιμς Κλέβερλι διορίστηκε εκ νέου σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και έγινε ο κορυφαίος συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας που συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Ρις Σούνακ.

Ο 53χρονος Κλέβερλι είχε υποστηρίξει αντίπαλο του Σούνακ δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Το καλοκαίρι είχε ταχθεί υπέρ της Λιζ Τρας στις ψηφοφορίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας. Το περασμένο Σάββατο εξέφρασε την προτίμησή του στον Μπόρις Τζόνσον προτού εκείνος ανακοινώσει τελικά ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Για τον 53χρονο υπέρμαχο του Brexit, που προέρχεται από το νοτιοανατολικό Λονδίνο και του οποίου η μητέρα είναι από τη Σιέρα Λεόνε, ο διορισμός του τον προηγούμενο μήνα ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας θεωρήθηκε η «ανταμοιβή» για την ακλόνητη πίστη του στη Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Στο πρώτο δείγμα γραφής που έδωσε ως υπουργός Εξωτερικών, ο Κλέβερλι διατήρησε την ισχυρή υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Είναι επίσης επιφορτισμένος με τη διαχείριση της αντιπαράθεσης Λονδίνου-Βρυξελλών για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit. Και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «καλύτερο κλίμα».

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2015, εκπροσωπώντας το Έσεξ (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας) και έγινε συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου.

Το 2018 έγινε αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και συμπρόεδρος 18 μήνες αργότερα.

Όταν η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραιτήθηκε το 2019, έθεσε υποψηφιότητα για τη διαδοχή της, καλώντας τους Τόρις «να κάνουν ένα άλμα πίστης, να παρακάμψουν μια γενιά και να ψηφίσουν υπέρ ενός σχετικά νέου βουλευτή». Όμως, ύστερα από μια εβδομάδα, παραδέχθηκε ότι δεν είχε καμιά πιθανότητα να εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη προκειμένου να φθάσει στον τελικό γύρο.

Μετά το κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζέιμς Κλέβερλι είχε αναλάβει για δύο μήνες το υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: thepresident.gr