Βουλγαρία: Συνάντηση με τον Π/Θ ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις για τις αυξημένες τιμές του ρεύματος

0
54

ΑΠΕ

Εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο ζήτησαν την κατεπείγουσα σύγκληση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε η Βουλγαρική Ένωση Βιομηχανικού Κεφαλαίου (BICA).

«Τα μέτρα που προτείνει ο Υπουργός Ενέργειας δεν λειτουργούν, καθώς η κατάσταση έχει αλλάξει, η πρόταση για ανώτατο όριο αντιστάθμισης του ενεργειακού κόστους θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας. Η κατάσταση με την τιμή του ρεύματος για τους μη οικιακούς καταναλωτές είναι πολύ πιο απειλητική για την οικονομία μας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Αναμένεται ότι η μέση τιμή για τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα υπερβεί σημαντικά αυτή του Νοεμβρίου», ανέφερε η BICA.

Η Ένωση επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι προσφορές γειτονικών ευρωπαϊκών αγορών και συναλλαγών στην αγορά «Διμερών Συμβάσεων» στο βουλγαρικό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας για τους δύο πρώτους μήνες του 2022 ξεπερνούν τα 700 λέβα ανά μεγαβατώρα.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν αποκλείουν η μέση τιμή να ξεπεράσει τα 1.000 λέβα ανά μεγαβατώρα. «Απαιτούνται εξαιρετικά γρήγορες, επικεντρωμένες και συντονισμένες ενέργειες των κρατικών θεσμών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολλές από τις πρωτοβάθμιες και αποφασιστικής σημασίας επιχειρήσεις να μην επαναλειτουργήσουν στις αρχές του 2022, κάτι που θα προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο», αναφέρεται στην επιστολή τους.

Το αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων απευθύνεται στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ.

Πηγή: thepresident.gr