Βενεζουέλα: Χάρη από τον Μαδούρο σε 110 προσωπικότητες της αντιπολίτευσης ενόψει εκλογών

0
15

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε χάρη σε 110 πολιτικούς και ακτιβιστές, ανάμεσά του και κάποιες γνωστές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενημέρωσης Χόρχε Ροντρίγκες.

Μεταξύ αυτών που έλαβαν χάρη είναι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή, έχουν αυτοεξοριστεί αλλά και κάποιον στον οποίο έχει απαγορευθεί να συμμετάσχει στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ανάμεσά τους είναι και ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Λαϊκή Βούληση»Φρέντι Γκερέρα, ο οποίος έχει αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία της Χιλής από τον Νοέμβριο του 2017, και ο Ρομπέρτο Μαρέρο, στενός σύμβουλος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Μαρέρο συνελήφθη με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» τον Μάρτιο του 2019, δύο μήνες αφού ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Από τον Ιανουάριο του 2019, όταν περίπου 60 χώρες τον αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο, ο Γκουαϊδό προσπαθεί να εκδιώξει τον Μαδούρο από την εξουσία. Εναντίον του εκκρεμούν περισσότερες από έξι κατηγορίες και δεν είναι μεταξύ των ατόμων στους οποίους δόθηκε χάρη. Η βασικότερη κατηγορία εναντίον του προέδρου της «Λαϊκής Βούλησης» είναι ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον Μαδούρο στις 30 Απριλίου 2019, όμως προς το παρόν παραμένει ελεύθερος.

Ο Ροντρίγκες δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιθυμεί «την εθνική συμφιλίωση» και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου, τις οποίες τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει ως «φάρσα».

Ο ίδιος ο Μαδούρο δήλωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να εφαρμόσει μέρα που θα οδηγήσουν τη Βενεζουέλα σε έναν «βαθύ διάλογο» και «στη συμφιλίωση» πριν τις εκλογές.

«Ο Μαδούρο δεν είναι πρόεδρος και εγώ δεν είμαι εγκληματίας», έγραψε στο Twitter ο Αμέρικο Ντε Γκρασία που είναι μεταξύ αυτών στους οποίους δόθηκε χάρη. «Αν θέλεις να συμβάλεις στην ειρήνη στη Βενεζουέλα, δώσε χάρη στη χώρα από την υφαρπαγή της εξουσίας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Μαδούρο.

Εκτός από την πολιτική κρίση, η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη και με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 9.000% πέρυσι και οι ελλείψεις σε καύσιμα και φάρμακα είναι συχνό φαινόμενο.

Η ιατρική κοινότητα ανησυχεί πολύ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, το σύστημα υγείας της οποίας είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Επισήμως στη Βενεζουέλα έχουν καταγραφεί σχεδόν 46.000 κρούσματα covid-19 και 381 θάνατοι.

Πηγή: thepresident.gr