Πληθυσμιακές προκλήσεις και οι λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου
Ο πληθυσμός της γης αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση από τα 8,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα. Ωστόσο, σε πολλές χώρες παρατηρείται το φαινόμενο της υπογεννητικότητας και της πληθυσμιακής μείωσης, για διάφορους λόγους, που κυμαίνονται από οικονομικούς έως γεωγραφικούς.

Η Δυτική Σαχάρα, αν και δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από πολλές χώρες και οργανισμούς, θεωρείται το λιγότερο πυκνοκατοικημένο έδαφος στον κόσμο. Εκεί, οι κάτοικοι αριθμούν γύρω στους 2.207 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, κυρίως λόγω των αχαρτογράφητων και ερημικών περιοχών της, όπου μόνο το 0,2% της γης είναι καλλιεργήσιμο και δεν υπάρχουν μόνιμοι ποταμοί. Η σύγκρουση με το Μαρόκο έχει προσθέσει στην ανθρωπιστική κρίση της περιοχής, με περίπου 150.000 πρόσφυγες.

Η Μογγολία είναι γνωστή για την χαμηλή της πυκνότητα πληθυσμού, με μόλις 2,2 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Παρά το μέγεθός της που είναι διπλάσιο από αυτό του Τέξας, έχει μόνο 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Οι απομακρυσμένες τοποθεσίες της, καθώς και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, συμβάλλουν στην εκτενή ερημιά της χώρας, ενώ πολλοί εθνοτικοί κάτοικοι ζουν επίσης σε γειτονικές χώρες.

Στην Αυστραλία, η κατάσταση είναι διαφορετική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα, καθώς με 27 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια μεγάλη έκταση, η πυκνότητα πληθυσμού κυμαίνεται γύρω από 3,48 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η απομακρυσμένη και άνυδρη περιοχή της χώρας δεν ευνοεί την ανάπτυξη κατοικών περιοχών, εκτός από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

Η Ισλανδία, ένα άλλο παράδειγμα, φιλοξενεί λιγότερους από 390.000 κατοίκους και έχει πυκνότητα μόλις 3,82 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι φυσικές της συνθήκες, όπως οι ηφαιστειακές δραστηριότητες και οι απομονωμένες περιοχές, συμβάλλουν στην περιορισμένη κατοίκηση, με τους περισσότερους κατοίκους να συγκεντρώνονται γύρω από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Στη Νότια Αμερική, η Γουιάνα είναι η μόνη αγγλόφωνη χώρα με λιγότερους από 831.000 κατοίκους, που ισοδυναμεί με περίπου 3,79 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι κακές υποδομές και η μεγάλη έκταση τροπικού δάσους περιορίζουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μεταφορών και οικισμών.

Από την άλλη, η Ναμίμπια στην Αφρική έχει μόνο 2,7 εκατομμύρια κατοίκους σε μια χώρα με μεγάλα ερημικά εδάφη. Σε αυτή τη χώρα, η πυκνότητα πληθυσμού φτάνει τα 3,36 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, και οι ακραίες καιρικές συνθήκες χαμηλών βροχοπτώσεων καθιστούν δύσκολη τη ζωή στην περιοχή.

Πηγή: newsbomb.gr