Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της δεύτερης φάσης του κορωνοϊού

0
50
Γραφείο του Πρωθυπουργού

«Πάνω» του πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  το «παιχνίδι» διαχείρισης της δεύτερης φάσης της έξαρσης του Covid 19 που παραμένει ενεργός και μεγάλη απειλή όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για την οικονομική ζωή του τόπου.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός έκανε focus σε δυο …αντιδημοφιλή μέτρα, μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες, που έχουν ως σημείο αναφοράς τα …οργισμένα και απείθαρχα νιάτα και όχι τη τρίτη ηλικία η οποία τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τα εκάστοτε μέτρα προστασίας.

«Να μετατρέψετε την ορμή σας σε ευθύνη», υπογράμμισε αναφερόμενος στη νεολαία. Και πρόσθεσε: «Να φανείτε πρωτοπόροι στα δύσκολα. Κάνοντας τρόπο ζωής τη συνέπεια. Και να γίνετε τελικά εσείς παραδείγματα πειθαρχίας για τους μεγαλύτερους. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει και η νεανική αμφισβήτηση του συντηρητικού ατομισμού. Γνήσια πρόοδος και αληθινός ριζοσπαστισμός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή τη κρίσιμη φάση τόλμησε και  αποφάσισε να ξοδέψει μέρος του πολιτικού κεφαλαίου του, γνωρίζοντας ότι διαθέτει υψηλά ποσοστά αξιοπιστίας.

Ένα στοιχείο που είναι κρίσιμο εργαλείο, όταν ξεκινάς μια επικοινωνιακή εκστρατεία «πειθούς» της κοινωνίας για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα των νέων απαγορεύσεων.

Εμμέσως πλην σαφώς πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και δη στα κορυφαία στελέχη, να βγουν και οι ίδιοι μπροστά, στηρίζοντας τη συλλογική προσπάθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιπλέον προειδοποίησε τους απείθαρχούς ότι από το πρωί του Σαββάτου θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, που θα συνοδεύονται με πρόστιμα για να μην πέσουν στο κενό οι προσπάθειες της κυβέρνησης για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Από τη νέα τηλεοπτική παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκύπτει ότι η γενική καραντίνα δεν βρίσκεται στα κυβερνητικά πλάνα επειδή θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι υπήρξε έστω και η ελάχιστη μετακίνηση από τη βασική προτεραιότητα που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, προς χάριν της οικονομίας. Τα δυο αυτά μεγέθη δεν μπήκαν στη «ζυγαριά».

«Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε οικονομικό επίπεδο με τη λήψη των νέων μέτρων, βασική επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι να προστατευθεί η αγορά των Χριστουγέννων που είναι κρίσιμη για να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις και να μην χαθούν επιπλέον θέσεις εργασίας.

Η χθεσινή παρέμβαση αποφασίστηκε, μόλις στο Μαξίμου είδαν την εισήγηση των ειδικών που μιλούν για «μαύρο» Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με  εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, εξ αιτίας των ανεύθυνων που κυκλοφορούν ανάμεσα μας, χωρίς να φορούν μάσκα.

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο που τρέχει, είναι πιθανό μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων, τα κρούσματα σε καθημερινή βάση να φθάσουν τις 2000. Αριθμός πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και ειδικά με αυτά του πρώτου κύματος.

Πηγή: thepresident.gr