Το real estate μεταξύ των βασικών μοχλών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

0
58

ΑΠΕ

Στην ελληνική αγορά υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού ακινήτων που έχουν βρεθεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ως εγγυήσεις δανείων και η σωστή αξιοποίησή τους θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη του real estate, όσο και στην οικονομία γενικότερα.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γεώργιος Κορμάς, Executive General Manager και Ηead Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Delphi Forum. Ο κ. Κορμάς επισήμανε ότι o τομέας ανάπτυξης ακινήτων (real estate) είναι από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμη η σωστή διαχείριση των χιλιάδων ακινήτων που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είτε γίνεται εντός των τραπεζών, είτε ακόμη καλύτερα από εξειδικευμένες εταιρείες, με know how και ευελιξία, πρόκειται για μια διαδικασία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, είπε.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες συνθήκες, ο κ. Κορμάς σημείωσε ότι η επίθεση στην Ουκρανία και η κρίση που δημιουργήθηκε, επηρεάζει τις τιμές στις πρώτες ύλες και την κατασκευή ακινήτων, ενώ οδηγεί σε κάποια διόρθωση τιμών που σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί και ως ανάχωμα σε ενδείξεις «φούσκας». Επισήμανε δε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες και έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τον δανειολήπτη που έχει την πιστοληπτική ικανότητα, και από την πλευρά τους, οι δανειολήπτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το ρίσκο που μπορούν να αναλάβουν.

Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, εκτός των προφανών επιπτώσεων από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και την πανδημία, παράγοντες όπως τα περιβαλλοντικά θέματα οι τιμές και η επίδρασή τους στη δυνατότητα απόκτησης κατοικίας, η κοινωνική ανισότητα, η πολιτική αστάθεια και η μαζική μετανάστευση είναι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της ακίνητης περιουσίας.

Στην Ελλάδα, τα funds από το 2022 είναι οι κύριοι επισπεύδοντες για άνω του 70% των πλειστηριασμών που γίνονται μέσω της πλατφόρμας e-auction ενώ το 40%-50% των εσόδων που πρέπει να επιτύχουν, θα προέλθει από τις ρευστοποιήσεις ακινήτων.

Οι Εταιρείες Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων προετοιμάζουν Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επόμενη και πιο απαιτητική φάση διαχείρισης των κόκκινων δανείων και των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους.

Πηγή: thepresident.gr