Το παρασκήνιο πίσω από τα νέα μέτρα για την Όμικρον

0
63

Eurokinissi

Σε στοχευμένα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, προχώρησε η κυβέρνηση αποδεχόμενη την εισήγηση των ειδικών για πρόσθετες προληπτικές παρεμβάσεις, προκειμένου η χώρα να καλύψει έγκαιρα τα …νώτα της.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις …ζημιές σε ανεκτά πλαίσια στο πεδίο της οικονομίας. Και δη στο χώρο της εστίασης και της νυκτερινής διασκέδασης που αποτελούν επικίνδυνες εστίες για υπερμετάδοση του covid 19, μαζί με τις αθλητικές εκδηλώσεις στα γήπεδα.

Του Κώστα Πασίση

Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ήταν ένα κρίσιμο κρασ-τεστ για την εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά οι εικόνες συνωστισμού που έδειξαν όλα τα κανάλια, δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση…

Στην προκειμένη περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο έδειξε ότι δε διστάζει, ούτε υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος προκύψει από τις αντιδράσεις των προαναφερόμενων κοινωνικών ομάδων, αν είναι να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε προβληματισμός στο Μαξίμου για το χρόνο ανακοίνωσης των μέτρων. Στη σύσκεψη με τους ειδικούς αποφασίστηκε να τεθούν σε ισχύ  από την ερχόμενη Δευτέρα καθότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν είχε αντανάκλαση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ένα δεύτερος λόγος που η εστίαση και η διασκέδαση έμεινε στο …απυρόβλητο μέχρι να γίνει το ποδαρικό της νέας χρονιάς, ήταν για να μη διαταραχθεί ο προγραμματισμός των εορτών και τιναχθεί στον αέρα η Πρωτοχρονιάτικη αγορά.

Παράλληλα ήταν ορατός ο κίνδυνος οι θερμόαιμοι νέοι, την παραμονή του νέου έτους, να κατευθυνθούν στις γνωστές πλατείες όπου στο πρόσφατο παρελθόν δημιουργήθηκαν απίστευτοι συνωστισμοί…

Να σημειώσουμε πάντως ότι τα νέα μέτρα δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, αλλά συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, με τη μόνη διαφορά ότι εκεί έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως έγινε στην Ιταλία.

Η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος παραμένει η πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στη μάχη κατά του covid 19 καθώς τα εμβόλια και περισσότερο η τρίτη δόση πρωτίστως σώζει ανθρώπινες ζωές και βοηθά στην αποκλιμάκωση από πλευράς εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

«Φρένο» στην αισχροκέρδεια των μασκών ενισχυμένης προστασίας

Κατά την παρουσίαση  των μέτρων, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την  υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζομένους στην εστίαση. Με τη σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αλλά αυτή τη φορά και πριν την εξαγγελία προηγήθηκαν σαρωτικοί έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά μασκών αυξημένης προστασίας.

Στόχος να σταματήσει εν τη γενέσει της και οριστικά η διαφαινόμενη κερδοσκοπία που για μια στιγμή τις προηγούμενες ημέρες παραλίγο να  μετατραπεί  σε νέα …πανδημία.

Όπως ανακοινώθηκε υπήρξε «έφοδος» σε πάνω από 16 e-shop και φυσικά καταστήματα που προχώρησαν σε υψηλά ποσοστά ανατιμήσεων για τις ενισχυμένες  μάσκες και επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα.

Η κινητοποίηση της κυβέρνησης ήταν άμεση και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με αυστηρό τόνο προειδοποίησε τους παραβάτες με καμπάνες ύψους εκ ευρώ, αν δεν ρίξουν τις τιμές στα επίπεδα πριν τη …γεωμετρική αύξηση.

«Έρχονται πρόστιμα που δεν τα έχετε ξαναδεί» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Γεωργιάδη ο οποίος έγινε έξαλλος με το παιχνίδι που στήθηκε εν μια νυκτί από τους επιτήδειους.

Η εκτόξευση των τιμών στις μάσκες αυξημένης προστασίας σε δυσθεώρητα ύψη για τους καταναλωτές, κάνοντας οικονομικά ασύμφορη την αγορά τους, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να επιβληθεί ανώτατη τιμή.

Προηγουμένως ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος μεταφέροντας την οργή της κυβέρνησης, έκανε λόγο για  «μαυρογιαλούρικες τακτικές αλλά και για οργανωμένη προβοκάτσια με στόχο τη δημιουργία νέων προβλημάτων.

Τέτοια φαινόμενα θα παταχθούν διεμήνυσε ο κυβερνητικός βουλευτής, ως απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και κυρίως η προειδοποίηση για ακραία πρόστιμα που θα πληρωθούν, προσγείωσε …ανώμαλα τους συνήθεις κερδοσκόπους οι οποίοι από χθες άρχισαν να ρίχνουν τις τιμές στα φυσιολογικά επίπεδα.

Πηγή: thepresident.gr