Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Αναστασιάδη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας

0
50
ΑΠΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Ιορδανίας, στον οποίο μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια και τα αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης εκ μέρους του ιδίου και του κυπριακού λαού.

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών τέθηκαν οι προσπάθειες αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού Covid-19 και η πορεία των εμβολιασμών στις δύο χώρες.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βασιλιάς Abdullah αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα που άπτονται των – ήδη εξαίρετων – διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεύθυνε πρόσκληση προς τον Ιορδανό Βασιλιά για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, όταν κι εφόσον οι συνθήκες με την πανδημία το επιτρέψουν, την οποία ο Βασιλιάς Abdullah αποδέχθηκε.

Στην ατζέντα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας βρίσκονταν, επίσης, οι περιφερειακές εξελίξεις και η τριμερής συνεργασία που έχει εγκαθιδρυθεί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας που μέχρι στιγμής έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα προς όφελος των λαών των τριών χωρών και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τρόπους για καλύτερο συντονισμό της τριμερούς συνεργασίας, έτσι ώστε Κύπρος και Ιορδανία, μαζί με την Ελλάδα, να συνεχίσουν να αποτελούν ισχυρούς πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ιορδανό Βασιλιά για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης συνάντησης τον προσεχή Απρίλιο στη Γενεύη, καθώς και για τις θέσεις και επιδιώξεις της κυπριακής πλευράς, ενώ ευχαρίστησε τον Βασιλιά Abdullah για τη σημαντική στήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης.

Τέλος, συμφωνήθηκε όπως οι δύο ηγέτες παραμείνουν σε επικοινωνία, ενόψει της κρίσιμης περιόδου που ακολουθεί.

Πηγή: thepresident.gr