Τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

0
107

ΑΠΕ

Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα «την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα και μέτρα για τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», κατέθεσαν οι βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και η γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολ. Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι, ενώ οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας που απειλεί πλέον ανοιχτά την πρόσβασή τους στο αγαθό της ενέργειας, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας.

«Οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στον ηλεκτρισμό έχουν δημιουργήσει ντόμινο χρεών, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, στους Διαχειριστές Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και στους Δήμους, ενώ εξελίσσεται μία γενικευμένη αδυναμία και στάση πληρωμών που συμπαρασύρει όλη την αγορά. Όλο και περισσότεροι πολίτες είναι αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια, μεγάλο μέρος αδυνατεί να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς, ενώ οι επιχειρήσεις πλέον μιλούν για λουκέτα», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επισημαίνουν τέλος ότι η ελληνική αγορά ενέργειας χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις και χειραγώγηση τιμών, λόγω και του ολιγοπωλιακού της χαρακτήρα ενώ οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού) μένουν αδρανείς, καθώς και ότι απαιτούνται μέτρα και σχέδιο καθότι, παρότι η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια κάνει λόγο για παροδικό φαινόμενο, από όλες τις πηγές προκύπτει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Πηγή: thepresident.gr