Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια προξενείου του Μαυροβουνίου από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζ.Κριβόκαπιτς

0
79

ΑΠΕ

Τα εγκαίνια του νέου προξενείου του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη τέλεσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβόκαπιτς σε ειδική τελετή, στο χώρο όπου θα λειτουργεί στο εξής, εντός του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κριβόκαπιτς μίλησε με πολύ θερμά λόγια, τόσο για τον νέο επίτιμο πρόξενο του Μαυροβουνίου, Βασίλη Αποστολόπουλο, όσο και για τη Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι το νέο προξενείο θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

«Διακόσια χρόνια φιλίας (με την Ελλάδα) μπορεί να φαντάζουν λίγα από ιστορικής άποψης, αλλά για το Μαυροβούνιο είναι πολύ σημαντικά. Και αυτή η σημερινή μέρα ιδρύοντας το προξενείο μας εδώ στη Θεσσαλονίκη, έχει τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι αυτό είναι το πρώτο προξενείο που ανοίγει η πρεσβεία μας μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο” είπε ο κ. Κριβόκαπιτς και συνέχισε: «Το δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική διότι εδώ ανθεί η πολιτική, η οικονομία, το εμπόριο και επίσης πολύ σημαντικό για τους Μαυροβούνιους είναι και ο ‘Αγιος Δημήτριος για τον οποίον τρέφουν μεγάλο σεβασμό. Απόδειξη του τι είπα προηγουμένως, είναι η παράδοσή μας, γιατί πολλές οικογένειες στο Μαυροβούνιο έχουν για  προστάτη άγιο, τον ‘Αγιο Δημήτριο. Και τρίτο και πιο σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα – στοιχείο όταν σε όλα αυτά βρεις ένα άτομο με την δύναμη, αποφασιστικότητα και αγάπη να ανυψώσει την συνεργασία, την αδελφικότητα, σε μεγαλύτερο επίπεδο, αυτό το άτομο είναι σίγουρα ο Βασίλης (Αποστολόπουλος). Γιατί κάθε μεγάλο γεγονός στην Ιστορία είχε μάρτυρα έναν άνθρωπο».

Ο κ. Κριβόκαπιτς ανέφερε ότι ανέκαθεν «οι άνθρωποι ήταν πάντοτε ο μεγαλύτερος πλούτος μας» και πρόσθεσε ότι «και η φιλία μας πάντοτε εκφραζόταν μέσα από την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, η οποία και αργότερα μεταφέρθηκε και σε επίπεδο πολιτείας» και συνέχισε:  «Επίσης θα πρέπει να ευχαριστήσω και τον πατέρα του Βασίλη, που ξεκίνησε όλο αυτό το επαγγελματικό εγχείρημα με τόση επιτυχία και κατάφερε να αναπτύξει αυτό το παγκόσμιας κλάσης νοσοκομείο εδώ στη Θεσσαλονίκη».

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι παρά το πρωτόκολλο, το οποίο δεν ορίζει ότι με την ιδιότητα αυτή θα πρέπει να παρίσταται σε εγκατάσταση προξενείου, η επιθυμία του ιδίου ήταν να παραβρεθεί ακριβώς γιατί «όλα ξεκινάνε από την καρδιά» και σημείωσε την εξαιρετική σχέση του, από την πρώτη ματιά, με τον επίτιμο πρόξενο Βασίλη Αποστολόπουλο. Ανέφερε, επίσης, ότι το άνοιγμα του προξενείου στη Θεσσαλονίκη θα τονώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας – Μαυροβουνίου.

«Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. πρόξενος θα εκτελέσει άψογα τα καθήκοντα του» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης)Σταύρος Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας τη βαθιά σχέση φιλίας των δύο χωρών, τις κοινές ιστορικές αναφορές, την παράδοση, ενώ  εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της συνεργασίας «σε επενδυτικό,  οικονομικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό επίπεδο» και πρόσθεσε:

«Και αυτό το μέλλον πάμε να το κερδίσουμε μαζί, οι δύο χώρες, σε μία Ευρώπη που αλλάζει, προσπαθεί και θέλει να πετύχει το δικό της στοίχημα, να κερδίσει την νέα εποχή. Και αυτό γίνεται με νέες, υγιείς, ισχυρές συμμαχίες και συνέργειες. Αυτή την πορεία υπηρετούμε. Η Θεσσαλονίκη είναι μια έξυπνη ανοιχτή πόλη που ζητάει και διψάει για επενδύσεις, εξελίσσεται σε πόλο έλξης σε ότι αφορά την καινοτομία, την έρευνα, τις επενδύσεις και αυτά είναι κάποια από τα πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε».

«Η τιμή για μένα, προς το πρόσωπό μου, να μου εμπιστευτούν την  εκπροσώπηση της χώρας του Μαυροβουνίου είναι μεγάλη και θα πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθω στα καθήκοντά μου με συνέπεια και επιμέλεια» τόνισε ο επίτιμος πρόξενος Βασίλης Αποστολόπουλος κα συνέχισε:

«Πέρα από τη εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών του Μαυροβουνίου που βρίσκονται στην περιοχή δεσμεύομαι ότι μαζί με την εξαιρετική πρέσβειρα, κ. Βουκαντίνοβιτς, θα δουλέψουμε προκειμένου να πετύχουμε την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των δύο χωρών σε πολιτικό, οικονομικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίξω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του Μαυροβουνίου»

«Το προξενείο του Μαυροβουνίου φιλοξενείται εντός του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, που αποτελεί δημιούργημα του πατέρα μου, ο οποίος επίσης με τιμά με την παρουσία του σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Αποστολόπουλος. «Ευχαριστούμε, φίλοι του Μαυροβουνίου, που είστε εδώ μαζί μας και γιορτάζουμε σήμερα τα εγκαίνια του προξενείου μας» δήλωσε η πρέσβειρα του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα, Άννα Βουκαντίνοβιτς και πρόσθεσε: «Θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας στην οικονομία,  τον τουρισμό  και σε άλλους τομείς».

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Γεωργίας του Μαυροβουνίου Αλεξάντερ Στίγιοβιτς, η πρέσβειρα του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα ‘Αννα Βουκαντίνοβιτς, ο υπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο ιδρυτής του Ομίλου Ιατρικό Διαβαλκανικό  Κέντρο, Γιώργος Αποστολόπουλος, κ.α.

Πηγή: thepresident.gr